Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Zet ongebruikte spullen in de geefkast

Verschillende organisaties, bedrijven, scholen... plaatsten een geefkast tijdens december en januari. De ideale manier om ongebruikte spullen weg te geven, én iemand anders er blij mee te maken. Want de feestdagen zijn het moment om stil te staan bij overconsumptie en het delen van spullen.

Ook het gemeentebestuur van Erpe-Mere plaatste een kast: “De geefkast toont op een eenvoudige manier dat het delen van spullen veel voordelen biedt”.

Wat is een geefkast?

Een geefkast is een kast waarin je spullen met elkaar kan delen. Het is een eenvoudige en toegankelijke manier om ongebruikte spullen weg te geven aan anderen. Maar wat geef je dan weg? In een geefkast kan je een breed gamma aan spullen plaatsen: een boek, dvd, kledij, kaarsen, lamp... Kort samengevat: alle spullen die je zelf niet meer nodig hebt, maar die iemand anders wel kan gebruiken.

Waarom?

Dagelijks worden we omringd door advertenties om nieuwe producten te kopen. En dat doen we ook. De consumptiemaatschappij draait op volle toeren: mensen kopen graag nieuwe spullen en winkelstraten en online webshops zijn een groot succes. Maar er zijn sociale en milieugrenzen aan deze overmaatse consumptie. Door producten op zo’n grote schaal te produceren, belanden er steeds vaker producten op de afvalhoop.

Met een geefkast hoef je geen nieuwe producten aan te kopen, want je doet mee aan de circulaire economie. Door producten te delen, blijft het product steeds benut en duurt het langer alvorens het op de afvalhoop belandt. Bovendien hoef je zo geen nieuwe producten te kopen. Er ligt vaak heel wat thuis in je kast dat je niet meer gebruikt. Met die producten kan je iemand anders gelukkig maken. Goed voor het milieu én voor je portemonnee.

Waar en wanneer?

In een kast aan de bibliotheek (Oudenaardsesteenweg 458) kan je vrij spullen plaatsen en meenemen gedurende de gehele maanden december en januari.

Zet je ongebruikte spullen in de geefkast en maak iemand anders gelukkig! 

Gepubliceerd op  do 12 dec 2019