Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Bib Erpe-Mere stapt over op zelfscan

Sinds dinsdag 19 april is de bib van start gegaan met zelfscan. Je kan dan zelf eenvoudig materialen lenen, verlengen en inleveren in de bib.

De eerste weken blijven de bibmedewerkers in de buurt om jou de werking van het toestel de demonstreren. Natuurlijk blijven zij ook beschikbaar aan de balie.

Deze zelfuitleenbalie is gebruiksvriendelijk en biedt comfort, privacy en de mogelijkheid om de eigen uitleningen te controleren. Kosten kunnen afgerekend worden aan de geïntegreerde betaalautomaat. Door de zelfscanbalies heeft het personeel meer tijd vrij om jou te helpen bij jouw zoektocht doorheen de bib.

Hou hier rekening mee:

 • Breng zeker je eID of bibkaart mee. Dit is essentieel 
 • Materialen voor volwassenen leen je uit op een kaart voor volwassenen. Lid worden is gratis en kan snel aan onze balie.
 • Sommige materialen (switch spellen,… ) kan je niet lenen aan de zelfscan. Deze zijn herkenbaar aan een sticker.
 • Bijlagen zitten er steeds meteen bij. Indien de bijlage ontbreekt, zal het materiaal niet kunnen scannen aan het toestel.
 • Controleer wat je mee neemt: ziet het item er beschadigd uit of komen bladen los, meld dit aan de balie.
 • Bij spellen controleer je thuis de inhoud en meld je binnen 24uur wanneer iets ontbreekt.
 • Staat er een bedrag van meer dan 5 euro open? Reken eerst dit bedrag af aan het toestel met bancontact om te lenen of betaal die vooraf online via jouw Mijn Bibliotheek-profiel.

Veel gestelde vragen

Is de bib zelf veranderd?

Om meer plaats te hebben voor de zelfscan toestellen, hebben we de waargebeurde verhalen voor volwassenen een nieuwe plaats gegeven, net voor de romans. De balie hebben we ook iets kleiner gemaakt.

Blijft er nog iemand aan de balie zitten? Gaat de balie nu weg?

De balie blijft in de bib en tijdens de (bemande) openingsuren zal daar steeds iemand aanwezig zijn om je verder te helpen. De eerste weken staan we ook naast de zelfscan toestellen om je op weg te helpen. Vanaf juni zijn er ook onbemande openingsuren voor wie Open+ lid wordt.

Blijft de inleverbus hetzelfde?

Onze inleverbus blijft hetzelfde, je kan deze gebruiken wanneer de bib gesloten is. Denk er aan dat e-readers en spelletjes van de spelotheek niet in deze inleverbus mogen. Op sommige materialen plakt er ook een sticker dat deze niet via de inleverbus mogen ingeleverd worden omdat ze anders beschadigd raken.

Ik vind mijn bibliotheekkaart niet meer, kan ik nog uitlenen via de zelfscan?

Kom eens langs aan de balie en wij zorgen er voor dat je via je eID (of kids ID) kan lenen. Hiervoor moet je niet extra betalen.

Wat is open+?

Erpe-Mere is trots om uit te pakken met dit unieke bibliotheekconcept. Met Open+ zijn er naast de bemande openingsuren, extra openingsuren zonder personeel. Tussen 10.00 en 22.00 uur kom je naar de bib wanneer het jou past. Dat is handig 's avonds, tijdens het weekend, in de zomervakantie of als je wilt studeren in de bib. Op die manier wordt de bib een beetje meer van iedereen.

Bij je bezoek tijdens deze uren is er geen personeel aanwezig en ook niet bereikbaar. Je moet dus zelf wel al een beetje “thuis” zijn in de bib om vlot van deze service gebruik te kunnen maken.

Wil je graag lid worden van Open+?

 • je bent lid van de bib
 • je bent ouder dan 16 jaar
 • je volgt een infosessie
 • je gaat akkoord en ondertekent het open+ reglement

Infosessie volgen?

Komende infosessies worden aangekondigd via de website, je kan ook steeds mailen of bellen om op de hoogte gehouden te worden van toekomstige infosessies.

Gepubliceerd op  vr 18 feb 2022