Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Weg met wegwerp!

Vanaf 1 januari 2020 mogen op evenementen geen dranken meer geserveerd worden in wegwerpbekers of in eenmalige drankverpakkingen. Daarnaast is het op alle evenementen verboden om dranken te serveren in wegwerpbekertjes, blikjes en petflesjes. Van schoolfeesten tot grote festivals.

Dranken mogen wel nog aangekocht worden in eenmalige grote verpakkingen maar moeten aan de consument geserveerd worden in herbruikbare bekers of glazen. De verpakking van de dranken moet gesorteerd worden als glas en PMD en afgevoerd worden voor recyclage. Nog beter is het om dranken te tappen via een postmixsysteem (combinatie water en siroop) of uit vaten.

Herbruikbare bekers

Er zijn heel wat gebruiksvriendelijke alternatieven voor wegwerpbekers. Er bestaan herbruikbare bekers die perfect afwasbaar zijn in polycarbonaat, in tritan en polypropyleen. Ze zijn er nu in verschillende types en formaten. Je ziet nauwelijks het verschil met glas. En ze zijn quasi onbreekbaar. En uiteraard, als de omstandigheden het toelaten, kan je gewoon glas en aardewerk gebruiken.

Afwassen

Herbruikbare bekers moet je uiteraard afwassen. Maar heb je geen afwasmachine of spoelbak op de plaats van je evenement? Geen probleem. Er zijn nu mobiele wasstraten op de markt. Je kan ook gebruik maken van afwasservices op vaste locaties na je evenement.

Huren

Er zijn heel wat mogelijkheden om bekers en glazen te huren. Informeer bij je kringloopwinkel, drankenhandel, gemeente of (afval)intercommunale. Zij helpen je graag verder.

Info

Met deze regeling zet de Vlaamse Regering een nieuwe stap in het duurzaam maken van evenementen.

Meer informatie over de wetgeving en handleiding wisselbekers vindt u op www.groeneventscan.be.

Vragen?

Neem contact op met de duurzaamheidsambtenaar via duurzaam@erpe-mere.be of 053 60 34 52

Gepubliceerd op  do 07 nov 2019