Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Wat verandert er op de ILvA-recyclageparken vanaf 1 januari 2022?

Vanaf 1 januari 2022 mag je jaarlijks 125 kilogram in plaats van 100 kilogram recycleerbaar afval gratis brengen, de regeling rond hechtgebonden asbest wordt aangepast, langere voertuigen worden toegelaten en matrassen horen niet langer bij het grofvuil, maar worden gerecycleerd.

Elk gezin mag vanaf 2022 jaarlijks 125 kilogram recycleerbaar afval gratis naar het recyclagepark brengen. Dat is 25 kilogram extra gratis recycleerbaar afval ten opzichte van de vorige jaren. Hiermee wil ILvA de inwoners aanmoedigen zoveel mogelijk gebruik te maken van het recyclagepark, want door goed te sorteren dragen we allemaal bij aan het verkleinen van de afvalberg.

Je hoeft vanaf 2022 niet langer een afspraak te maken om hechtgebonden asbest te brengen. Je moet het wel nog steeds verpakt brengen en de brengmomenten zijn beperkt tot dinsdag en donderdag tussen 16.00 uur en 19.00 uur, op de recyclageparken die op dat moment geopend zijn. Op die manier kan hechtgebonden asbest op een veilige en gecontroleerde manier gebracht worden.

Vanaf 1 januari 2022 kan je op alle recyclageparken terecht met voertuigen waarvan de maximale lengte de 9,5 meter en de wielbasis de 7,5 meter niet overschrijdt. Zo garandeert ILvA dat ook langere voertuigen welkom zijn, zonder risico op schade aan de infrastructuur.

Tot nu werden oude matrassen niet gerecycleerd. Ze hoorden bij het grofvuil en werden verbrand. Vanaf januari 2022 kan je je oude matrassen in een afzonderlijke container op het recyclagepark afleveren. Ze worden daarna naar de verwerker gebracht, waar ze ontmanteld worden en er zoveel mogelijk materialen uit worden gerecycleerd. Matrassen horen dus tot het recycleerbaar afval en vallen binnen de 125 kilogram die je jaarlijks gratis mag brengen.

Om ze effectief te kunnen recycleren, moet de matras droog zijn. Ze mag niet nat of beschimmeld zijn. Je mag ze ook niet in stukken snijden.

Ter info: om plaats te maken voor de container voor matrassen, hoef je op het recyclagepark gekleurd en wit glas niet langer apart te sorteren. Alle kleuren hol glas zijn welkom in 1 container.

Gepubliceerd op  ma 27 dec 2021