Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Vogelgriep (H5): ophokplicht of afschermen van pluimvee en vogels

Vanaf maandag 15 november 2021 geldt in ons land een periode van verhoogd risico voor vogelgriep, met onder andere ophokplicht voor zowel professionele pluimveehouders als hobbyhouders. Wees waakzaam!
Op vrijdag 12 november 2021 is bij een wilde gans in de gemeente Schilde, provincie Antwerpen, een hoogpathogene variant van het vogelgriepvirus (H5N1) vastgesteld. Dat wijst erop dat er opnieuw veel vogelgriepvirus bij wilde vogels circuleert. 
 
Periode van verhoogd risico
Vanaf 15/11 gaat een periode van verhoogd risico voor vogelgriep in op het hele grondgebied. Volgende preventieve maatregelen tegen het vogelgriepvirus worden daardoor van kracht:
 
  • Pluimvee van professionele houders en van hobbyhouders, met uitzondering van loopvogels, moet worden opgehokt of afgeschermd (met behulp van netten).
  • Alle pluimvee en vogels moeten binnen (of onder netten) worden gevoederd en gedrenkt.
  • Pluimvee en vogels mogen niet gedrenkt worden met regenwater of oppervlaktewater waartoe wilde vogels toegang hebben.
 
Deze maatregelen moeten helpen vermijden dat pluimvee in contact komt met wilde vogels die besmet zijn met het vogelgriepvirus en zo het pluimvee beschermen. De maatregelen zijn terug te vinden op de website van het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen).
 
Het FAVV vraagt alle pluimveehouders, hobbyhouders en andere betrokken actoren om de bioveiligheidsmaatregelen strikt toe te passen en voldoende aandacht te besteden aan het voorkomen van  vogelgriep bij hun dieren.
 
Meld dode vogels aan het FAVV
Als je tijdens een wandeling of in je buurt een dode of zieke vogel vindt, raak deze dan niet aan, maar meld dit via het gratis nummer 0800/99 777 van het FAVV.
Het dier zal worden opgehaald en onderzocht. Hiermee help je nieuwe uitbraken van het vogelgriepvirus te voorkomen.
Gepubliceerd op  di 30 nov 2021