Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Vogelgriep - versoepeling van de preventiemaatregelen vanaf 12/05/2021

In november 2020 werd het hoogpathogene vogelgriepvirus H5 vastgesteld in en rond België. Er werd een periode van verhoogd risico afgekondigd met bijhorende preventiemaatregelen. De toestand is ondertussen zeer gunstig geëvolueerd waardoor de laatste preventiemaatregelen kunnen worden opgeheven.

Zo is vanaf woensdag 12 mei 2021:

  • het voor particuliere houders niet meer verplicht om pluimvee binnen, of onder netten, te voederen en te drenken;
  • het voor professionele houders niet meer verplicht om pluimvee en vogels op te hokken;
  • vervalt het uitlaadverbod voor slachtkippen;
  • vallen de beperkingen voor vogelgriep bij het organiseren van verzamelingen van hobbypluimvee en -vogels weg


Op 1 november riep minister David Clarinval een periode van verhoogd risico uit en werden ook verschillende preventieve maatregelen van kracht voor de professionele pluimveehouderijen. Vanaf 15 november 2020 werd in het hele land een algemene ophokplicht ingevoerd. Door een gunstige evolutie in de sanitaire toestand kon deze ophokplicht op 6 april 2021 voor particuliere houders worden opgeheven.

Het hoogpathogene vogelgriepvirus dat deze winter in België circuleerde, zorgde voor 5 uitbraken bij professionele als particuliere houders. De 5 besmettingen werden vastgesteld in de gemeenten Menen (West-Vlaanderen), Dinant (Namen), Deerlijk (West-Vlaanderen), Silly (Henegouwen) en Waregem (West-Vlaanderen). In de zones rond de uitbraken werden bijkomende maatregelen getroffen om een verdere verspreiding van het virus te vermijden. Daarnaast zijn sinds 13 november 2020 ook 29 gevallen van de hoogpathogene variant ontdekt bij wilde vogels op verschillende plaatsen in België.

Gepubliceerd op  wo 12 mei 2021