Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Verkiezingen 2024

  • Op 9 juni 2024 vinden de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen plaats.
  • Op 13 oktober 2024 zijn er lokale en provinciale verkiezingen.

Belgen in België

Belgen (18+) die zijn ingeschreven in het bevolkingsregister van een Belgische gemeente moeten zich niet inschrijven voor de verkiezingen. Zij worden automatisch op de kiezerslijst ingeschreven voor alle verkiezingen.

Ook de Belgen tussen 16 en 18 jaar moeten verplicht gaan stemmen voor de verkiezing van het Europees Parlement. Dit ingevolge het arrest van het Grondwettelijk Hof van 21 maart 2024. Zij zullen automatisch op de kiezerslijst staan en een oproepingsbrief ontvangen. In tegenstelling tot vroegere berichtgeving moeten zij zich hiervoor niet inschrijven.

Belgen in het buitenland

Belgen die in het buitenland verblijven en ingeschreven zijn in de consulaire bevolkingsregisters moeten zich inschrijven bij hun consulaire beroepspost om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen.

Meer info? Website van de FOD Buitenlandse Zaken

Europeanen die verblijven in België

Burgers van een lidstaat van de EU – hierbij inbegrepen de 16 en 17 jarigen – die in het bevolkingsregister van een Belgische gemeente zijn ingeschreven, kunnen zich inschrijven op de kiezerslijst voor de Europese verkiezingen.

Meer info? Stemrecht voor Europese burgers

Europeanen die in België verblijven kunnen in sommige gevallen ook deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Zij kunnen zich inschrijven via www.inschrijving.verkiezingen.fgov.be of via het formulier.

Niet-Europeanen die verblijven in België

Niet-Europeanen die in België verblijven kunnen in sommige gevallen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Zij kunnen zich inschrijven via www.inschrijving.verkiezingen.fgov.be of via het formulier.