Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Vastgoedinformatie

Bij de verkoop van een woning moet u stedenbouwkundige informatie ter beschikking stellen aan de koper. Dat is informatie over vergunningen, eventuele bouwovertredingen, voorkooprecht van andere partijen en verkavelingsvoorschriften.

Die stedenbouwkundige informatie kunt u verkrijgen door een uittreksel (stedenbouwkundig uittreksel) te vragen uit het vergunningen- en het plannenregister.

Voorwaarden

Een stedenbouwkundig uittreksel moet u mee afleveren bij de verkoop van een woning. Het uittreksel mag op het moment van de verkoop niet ouder zijn dan één jaar.

Hoe aanvragen

Vanaf 15 mei 2023 levert Vlaanderen ook voor Erpe-Mere de inlichtingenformulieren vastgoedinformatie af via het vastgoedinformatieplatform (VIP).

U bent notaris of vastgoedmakelaar

Vanaf 15 mei 2023 zullen alle aanvragen vastgoedinlichtingen via het Vastgoedinformatieplatform verlopen. In deze fase is het enkel mogelijk voor notarissen en voor vastgoedmakelaars erkend door BIV om het Vastgoedinformatieplatform te gebruiken voor percelen gelegen in Erpe-Mere.

Dit is mogelijk via volgende toepassingen:

  • Vastgoedmakelaars: RealSmart of via het Vlaamse webportaal: Registreren of Aanmelden
  • Notarissen: Ga naar de IBOT-applicatie in uw eNotariaat

Bent u een particulier, landmeter, studiebureau, patrimoniumbeheerder …?

Graag nog even geduld, het momenteel is het voor u nog niet mogelijk om aanvragen te doen via het Vastgoedinformatieplatform. Vanaf 1 januari 2024 zal dit wel het geval zijn en zal u via de burgerkanalen (Woningpas, Mijn Burgerprofiel) of via het Vlaamse webportaal een aanvraag kunnen starten.

In tussentijd kan u uw aanvraag nog steeds doen via het gemeentelijk e-loket.

Prijs

De kostprijs voor stedenbouwkundige inlichtingen bedraagt 120 euro per perceel. Er zijn geen uitzonderingen mogelijk op deze berekeningswijze.

Meer info

Het zal niet meer mogelijk zijn om dossiers ‘urgent’ te behandelen. Gelieve tijdig uw aanvraag te doen, rekening houdend met onze gemiddelde aflevertermijn die 30 dagen bedraagt.

Ingediende dossiers via het VIP zal u niet meer kunnen annuleren of wijzigen. Gelieve hiermee rekening te houden bij het indienen van uw aanvraag.

Bij elke inlichting zal steeds de bronhouder vermeld staan. Enkel voor inlichtingen waarvoor de gemeente de bronhouder is, kan u ons bij inhoudelijke vragen contacteren.

Voor meer informatie over het Vastgoed Informatie Platform kunt u terecht op de website van de Vlaamse Overheid.