Gemeente Gemeente Erpe-Mere

TUIN9420 & Jaar van het milieu: Zaai nu bloemen voor de bijen!

Wordt Erpe-Mere de bijenvriendelijkste gemeente? In Erpe-Mere doen we al heel wat voor de bijen. Wij hebben de ambitie om bijvriendelijk(st)e gemeente te worden. Dat gaat niet zonder jullie hulp! [OPGELET: gewijzigde datum plukmoment: 19 mei in plaats van 26 mei]

Wil je dat bijen echt kunnen genieten van je tuin? Bied ze dan een volwaardig menu aan. Bijen hebben vooral een samenspel van bloeiende kruiden, struiken en bomen nodig. Een bloemenmengsel inzaaien is een lekker voorgerechtje of dessert voor bijen. Bomen, struiken en vaste planten vormen de hoofdschotel die hen voorziet van voldoende nectar en stuifmeel. Zo wordt een vierkante meter bloemen een paar kubieke meter planten mét bloemen. Kies voor bomen en heesters die goed zijn voor bijen, want die leveren jaren lang voedsel.

Van voorgerecht tot dessert

 • Zorg voor bomen én struiken
  Jaar na jaar zorgen bomen voor stuifmeel en nectar voor bijen.  Goede voorbeelden zijn kers, pruim, appel, peer, kastanje, wilg, en linde.
  Ook struiken verdienen een plek in de tuin. Alle heesters die bessen vormen zijn bijentoppers.
  Voorbeelden: sleedoorn, meidoorn, aalbes, kruisbes, hulst, sneeuwbes, liguster…
 • Groendaken
  Ook bijen hebben graag een restaurant met uniek uitzicht. Groendaken zorgen voor extra natuur  op weinig benutte plaatsen. Heel wat vetplantjes komen er tot bloei en lokken bijen.
 • Klimplanten
  Een lege muur? Overweeg dan eens om een klimplant te zetten. Klimplanten zijn nuttig voor bijen. Enkele goede voorbeelden: vuurdoorn, botanische klimrozen, kamperfoelie en klimop.
 • Laat het gras maar bloeien
  Bijen houden van een bloeiend gazon met paardenbloemen, klaver en madeliefjes.
 • Het pop-up restaurant van je tuin: bolgewassen en vaste planten
  Vaste planten en bolgewassen komen elk jaar terug. Veel ervan zijn goed voor bijen, zoals anemonen, asters, geraniums, krokussen en sneeuwklokjes.
 • Bloemenmengsels
  Bloemenmengsels zijn een lekker voorgerecht of dessert. Ze zijn er in alle mogelijke variaties. Opvallende planten zijn zonnebloemen, bernagie, papaver en koolzaad.
  • In Erpe-Mere kan je een gratis zakje bloemenzaad verkrijgen: meer info hieronder.

Ga voor een bed and breakfast

 • Met een bijenhotel in je tuin zitten de solitaire bijen vlakbij het restaurant en kan je ze goed observeren.

Bloemen in potten: het afhaalrestaurant van de bij!

 • Ook met bloemen in potten kan je bijen helpen: bloeiende kruiden zoals lavendel, bieslook, rozemarijn en tijm gedijen goed in bloembakken.

De gemeente deelt vanaf 1 april zakjes bloemenzaad uit. Elke inwoner kan één zakje bloemenzaad afhalen ter waarde van 3 euro (zolang de voorraad strekt). De gemeente ondersteunt daarmee niet alleen het bijenvolkje en de natuur, maar doet ook een duit in het zakje voor de crowdfundingscampagne voor speelnatuur van TUIN9420. Extra zakjes kan u aankopen bij de gemeente of bij de mensen van LAB9420, jeugdhuis Dido of bij imkerij De Kleine Steen.

 

TUIN9420…

Dat is een idee van Lont en Start (jeugdhuis Dido),  burgervereniging LAB9420 en imkerij De Kleine Steen.

Dat wordt een groene ontmoetingsplek met park- en speelnatuur op het oude  voetbalterrein van jeugdhuis Dido aan de Oudenaardsesteenweg.

Dat wordt een plek waar ook moestuiniers en skaters (ja, skaters!) hun plekje vinden.

Dat wordt een project van, voor en door burgers.

TUIN9420, park en speelnatuur…

Dat is springen van de ene stronk naar de andere, tikkertje spelen in de wilgentunnel, gezellig keuvelen in de wiglo of spannend spelen in een donkere tunnel die onder de grond loopt.

Dat is besjes plukken van de frambozenstruik, kampen bouwen, de aap uithangen in de klimboom.

Dat is het zonnetje voelen op je bolletje, de bezige bijen horen zoemen en daarbij de geur van gras opsnuiven. Zaaaa-lig!

Om klimbomen, bessenstruiken, natuurspeelelementen, bloemenzaad aan te kopen, starten ze eind mei een crowdfundingscampagne op en dankzij de steun van Streekmotor23 en de Koning Boudewijnstichting, wordt elke euro die jij stort verdubbeld. Meer info in het infoblad van volgende maand.

Meer info:

Noteren in je agenda:

 • GEWIJZIGDE DATUM: 19 mei om 15.00 uur: plukmoment in TUIN9420 & start crowdfundingscampagne

 • 2 juni: workshop insectenhotel
 • 3 juni om 20.00 uur in de Polyvalente Zaal van de bib (Oudenaardsesteenweg 458, Erpe-Mere): infoavond: De Wondere Wereld van de Bijen
 • zomer 2019: pluknick in TUIN9420
 • herfst 2019: plant een boom-dag in TUIN9420
Gepubliceerd op  wo 20 mrt 2019