Thema's
- Startbedrag (Groeipakket)
Het startbedrag is een vast bedrag dat elk kind dat in Vlaanderen gedomicilieerd is, ontvangt bij de geboorte of adoptie. Dat bedrag is voor elk kind gelijk.
- Basisbedrag (Groeipakket)
Het basisbedrag is een vast bedrag dat elk kind, dat in Vlaanderen gedomicilieerd is en geboren of geadopteerd wordt vanaf 1 januari 2019, maandelijks ontvangt. Dat bedrag is voor elk kind gelijk.
- De kinderopvangtoeslag (Groeipakket)
De kinderopvangtoeslag is een extra toeslag die gezinnen ontvangen als hun kinderen naar de kinderopvang gaan.
- De kleutertoeslag (Groeipakket)
De kleutertoeslag is een extra toeslag uit het Groeipakket die kinderen van 3 en 4 jaar kunnen krijgen als ze naar het Nederlandstalig kleuteronderwijs in Vlaanderen of Brussel gaan.
- Schoolbonus (Groeipakket)
De schoolbonus is een vast bedrag, afhankelijk van de leeftijd, dat elk kind ontvangt dat in Vlaanderen gedomicilieerd is.
- De schooltoeslag voor het basisonderwijs en het secundair onderwijs (Groeipakket)
Kinderen die kleuter-, lager of secundair onderwijs volgen kunnen rekenen op een jaarlijkse schooltoeslag als het gezinsinkomen voldoet aan de inkomensvoorwaarde.
- Pleegzorgtoeslag (Groeipakket)
De pleegzorgtoeslag is een zorgtoeslag die extra ondersteuning biedt aan pleegkinderen.
- Wezentoeslag (Groeipakket)
De wezentoeslag is een zorgtoeslag die extra ondersteuning biedt aan wezen en halfwezen.
- De sociale toeslag (Groeipakket)
De sociale toeslag is een tegemoetkoming voor gezinnen die met hun inkomen de opvoedingskosten moeilijker kunnen dragen. De toeslag wordt automatisch toegekend zodra je er recht op hebt en is afhankelijk van jouw inkomen en jouw gezinsgrootte.
- Studietoelage voor het hoger onderwijs
De kosten om te studeren, kunnen hoog oplopen. Om iedereen de kans te geven om hoger onderwijs te volgen, geeft de Vlaamse overheid in bepaalde gevallen een studietoelage.
- De ondersteuningstoeslag (Groeipakket)
De ondersteuningstoeslag is, naast de zorgtoeslag, een extra ondersteuning voor kinderen met een erkende handicap of zorgbehoefte van minstens 12 punten op de medisch-sociale schaal.
- De zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte (Groeipakket)
Kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte als gevolg van een ziekte, beperking of (vermoeden van) handicap kunnen via het Groeipakket extra financiële ondersteuning krijgen.
- Inkomensvervangende tegemoetkoming voor personen met een handicap
Een inkomensvervangende tegemoetkoming is een tegemoetkoming voor personen met een handicap die door hun handicap beperkt zijn in de mogelijkheden om te werken en die daardoor beschikken over een beperkt of geen inkomen.
- Integratietegemoetkoming voor personen met een handicap
Je ondervindt moeilijkheden bij het uitvoeren van jouw dagelijkse activiteiten en betaalt mogelijk voor extra hulp en ondersteuning. Een integratietegemoetkoming kan je helpen om deze extra kosten te betalen.
- Gemeentelijke socio-pedagogische premie voor ouders van kinderen met een handicap
Ouders die thuis de opvoeding en verzorging van een kind of persoon met een handicap op zich nemen, kunnen een premie krijgen.
- Zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden van de Vlaamse sociale bescherming
Wie aangesloten is bij de Vlaamse Sociale Bescherming en ernstig en langdurig zorgbehoevend is, kan maandelijks een zorgbudget krijgen in de kosten voor niet-medische zorg.
- Zorgbudget voor ouderen met een zorgnood
Het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood is een tegemoetkoming die je kunt ontvangen als je 65 jaar of ouder bent, als jouw inkomen beperkt is én jouw zelfredzaamheid verminderd is.
- Verwarmingstoelage via het Sociaal Verwarmingsfonds
Wie zich in een financieel moeilijke situatie bevindt, kan voor bepaalde brandstoffen elk jaar een korting krijgen op de verwarmingsfactuur van het Sociaal Verwarmingsfonds.
- Vlaamse aanpassingspremie
De Vlaamse aanpassingspremie is een premie voor 65-plussers die hun woning in het Vlaamse Gewest willen aanpassen aan de noden van het ouder worden. Je kan de premie krijgen als je bv. verbouwingen doet om je woning toegankelijker te maken.
- Tussenkomst voor socio-culturele en sportieve participatie voor mensen in armoede
Cliënten van het Sociaal Huis kunnen een tussenkomst vragen om deel te nemen aan socio-culturele of sportieve activiteiten.
- Europese handicapkaart of European Disability Card (EDC)
De European Disability Card (EDC) is een Europese handicapkaart waarmee je als persoon met een handicap voordelen kan genieten bij cultuur-, sport- of vrijetijdsactiviteiten.
- Parkeerkaart voor personen met een handicap
Personen met een beperkte mobiliteit kunnen een parkeerkaart voor personen met een handicap aanvragen. Deze parkeerkaart geeft je het recht om te parkeren op voorbehouden plaatsen.
- Tegemoetkoming gewogen Diftar
Inwoners van onze gemeente die, hetzij buiten hun wil om door medische redenen, hetzij tijdelijk door de geboorte van een kind, met meer afval kampen, kunnen een financiële tegemoetkoming aanvragen.
- UiTPAS met kansentarief
Als je een laag inkomen hebt, kan je een goedkope UiTPAS kopen, waarmee je grote kortingen krijgt voor UITPAS-activiteiten in Erpe-Mere.