Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Dorp van de Ronde

Organisator Flanders Classics koos Erpe-Mere en 6 andere gemeenten op het parcours als ankerpunt van de Ronde van Vlaanderen, dé wielerklassieker. Samen met Sint-Niklaas, Hamme-Zogge, Berlare, Aalst, Herzele en Zottegem is Erpe-Mere drie jaar lang Dorp van de Ronde. In Erpe-Mere leeft het wielrennen nog echt. Een passage van ‘Vlaanderens Mooiste’ door onze passionele wielergemeente kon dus niet ontbreken. Na de viering van Lucien Van Impe vorige zomer, maken we ons dit jaar dus op voor een nieuw volksfeest op zaterdag 1 en zondag 2 april.

Alle actuele info is ook te vinden via de Facebookpagina.

‘Voor de Ronde’ – vrijdag 31 maart

VRT-journalist Ruben Van Gucht zal voor het programma ‘Voor de Ronde’ op Canvas 2 dagen voor de Ronde het volledige parcours fietsen van 8u00 ’s morgens tot 20u00 ’s avonds.

Ronde van Vlaanderen Cyclo – zaterdag 1 april

Zo’n 16.000 sportieve fietsers rijden de dag voor de profs hun eigen klassieker. Alleen de tochten van 237 en 200 km die vertrekken vanuit Antwerpen passeren door Erpe-Mere, samen goed voor zo’n 6.000 wielertoeristen.

Timing: Start in Antwerpen tussen 07u en 08u. Doortocht in Erpe-Mere tussen 8u40 en 11u40.

Parcours door Erpe-Mere: De renners komen Erpe-Mere binnen via Aalst, steken de Gentsesteenweg (N9) over en rijden via de Zeeldraaierstraat, Maleveld, Oude Heerbaan en de Dorpsstraat naar Erpe Dorp. Van daar gaat het via de Rooseveltlaan, Vijverstraat en Bergstraat naar het rond punt in Mere centrum. Via de Steenstraat en Kerkhofstraat passeren de wielertoeristen aan de Kruiskoutermolen, waarna ze via de Diepestraat, Broekstraat en Doorsteekstraat naar Aaigem opzetten. Via Hazelbeek, Kortemunt, Dikkelindestraat en Kwakkel zetten ze koers naar Ressegem.

Verkeersmaatregelen: Het parcours is op zaterdag 1 april toegankelijk voor alle verkeer. Elke weggebruiker moet zich aan de wegcode houden. De organisatie voorziet de nodige stewards om de wielertoeristen te begeleiden. Toch is de nodige voorzichtigheid geboden, gezien het grote aantal wielertoeristen.

Ronde van Vlaanderen voor junioren – zondag 2 april

Op zondag 2 april rijdt de Ronde van Vlaanderen voor junioren vóór de middag door Erpe-Mere.

Timing: De doortocht van het peloton in Erpe-Mere is voorzien tussen 11u10 en 11u30.

Parcours door Erpe-Mere: De junioren komen Erpe-Mere binnen in de Hollestraat te Aaigem. Via Opaaigem en Kwakkel rijden ze onmiddellijk door naar Herzele.

Ronde van Vlaanderen – zondag 2 april

Op zondag 2 april rijdt de 101ste Ronde van Vlaanderen rond het middaguur door Erpe-Mere als aanloop naar de eerste hellingen in de Vlaamse Ardennen.

Timing: De doortocht van het peloton in Erpe-Mere is voorzien tussen 12u en 12u30.

Parcours door Erpe-Mere: De profrenners komen Erpe-Mere binnen via de Gentsesteenweg ter hoogte van het kruispunt Vijfhuizen. Via de Oudenaardsesteenweg gaat het naar de Dorpsstraat en zo verder naar Erpe Dorp. Van daar gaat het via de Rooseveltlaan, Vijverstraat en Bergstraat naar het rond punt in Mere centrum. Via de Steenstraat en Kerkveldstraat passeren de elite aan de Kruiskoutermolen, waarna ze via de Diepestraat, Broekstraat en Doorsteekstraat naar Aaigem opzetten. Via Hazelbeek, Kortemunt, Dikkelindestraat en Kwakkel zetten ze koers naar Ressegem. (zie plannetje onderaan)

Verkeersmaatregelen

Alle verkeersmaatregelen zijn opgenomen in een tijdelijk politiereglement.

We maken er samen een feest van!

Verschillende verenigingen en organisaties zorgen op zondag 2 april voor animatie langs het parcours door onze gemeente. Op volgende locaties kan u terecht om te supporteren:

 • Drankenstand Jeugdhuis Dido (Oude Heerbaan/Dorpsstraat)
 • Groot scherm feestzaal Artichoke (Erpedorp)
 • Tent met groot scherm Erpe Sportief (Erpedorp)
 • Groot scherm in kantine tennisclub Sportina (Rooseveltlaan)
 • Drankenstand JC Events (Rond punt Mere)
 • Kinderanimatie + drank- en eetstand VNJ Mere (Kerkhofstraat)
 • Drankenstand Tiegem + animatie Intersoc + happening Meerse verenigingen (Kruiskoutermolen)
 • Tent met groot scherm ’t hof Schuurke (Wilgendries)
 • Drankenstand Koninklijke fanfare en drumband Nieuw Leven (Dikkelindestraat).

Opgelet: Deze evenementen zijn goedgekeurd door het gemeentebestuur en Flanders Classics. Andere evenementen langs het parcours zijn niet toegelaten

We vragen ook aan de bewoners die langs het parcours wonen én aan alle inwoners van Erpe-Mere om de huizen te versieren op zaterdag 1 en zondag 2 april. Zo heten we de renners welkom en laten we zien dat Erpe-Mere zot is van koers.

Maak de Ronde mee als VIP in Oudenaarde

Wil jij de Ronde van Vlaanderen live mee maken als VIP?

In een exclusieve loge vlakbij de finish in Oudenaarde kunnen 75 genodigden de volledige wedstrijd van op de eerste rij mee beleven. Laat je samen met jouw vrienden, medewerkers, klanten of relaties onderdompelen in de wielerpassie en heroïek van de Ronde van Vlaanderen.

Het arrangement omvat busvervoer vanuit Erpe-Mere, toegang tot de Flanders Classics Club vanaf 13u met aperitief en hapjes, doorlopend walking dinner, open bar en sfeervolle optredens. Je volgt de aankomst live op de VIP-tribunes, waarna een uitgebreide receptie met optredens van deze dag een onvergetelijke belevenis maakt.

De plaatsen zijn beperkt, dus zorg dat je er snel bij bent! Prijzen, info en inschrijven via feestelijkheden@erpe-mere.be.

Contact

 • Centraal infonummer vanaf 15 maart tot en met 2 april: 078/05 10 80 (te bereiken tussen 9.00u en 17.00u).
 • Voor info over veiligheid, evenementen en het parcours: evenementen@erpe-mere.be, 053/60 34 11 (te bereiken tijdens onze openingsuren) of 0479/77 60 81
 • Voor info over de festiviteiten en het VIP-arrangement: feestelijkheden@erpe-mere.be