Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Stemmen in Steenberg: editie 2023-2024

Ook dit seizoen heeft de bib zijn best gedaan om de beste non-fictie schrijvers te strikken voor de lezingenreeks Stemmen in Steenberg. Je kan tickets kopen voor de gehele reeks of elke lezing afzonderlijk vanaf 8 juni 18.00 uur.

Met enige trots stellen we de namen van onze lezingenreeks voor. 

  • 16/10/2023 : Karolien Olaerts/Karola's Kitchen over gezonde voeding

Karolien Olaerts, oftewel Karola's Kitchen, heeft het over gezonde voeding. Door de overvloed aan informatie rond gezond eten is het tegenwoordig moeilijk om de zin van de onzin en hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden.

Met veel enthousiasme en de nodige wetenschappelijke onderbouwing wordt een klare kijk gegeven op wat gezonde voeding nu precies is. De combinatie van feitelijke wetenschap, aanvoelen wat voor ons unieke lichaam het beste werkt én een set praktische, haalbare trucs vormen samen dé sleutel naar een evenwichtig eetpatroon en een gezonde levensstijl. En bijgevolg een meer energiek, fit, blij lichaam. Het wordt een combinatie van Karolien Olaerts’ kennis als biomedisch wetenschapper (met als specialisatie voedingswetenschappen), realistische, no-nonsense tips en persoonlijke anekdotes.

Lia van Bekhoven werkt sinds eind jaren zeventig voor Nederlandse en Vlaamse media als ‘onze correspondent in Londen’. Met kennis en humor informeert ze ons over leven en laten leven in het Verenigd Koninkrijk.

Zo praatte ze ons de afgelopen jaren bij over Brexit en de royals, de obsessie met klasse, de macht van de media en de nostalgie naar het groots verleden. Vorig jaar werd haar vierde boek gepubliceerd ‘Klein Brittannië: hoe macht en mythe het VK verscheuren’.
De lezing wordt georganiseerd i.s.m. met BibArt. Voor hun volledige programma: www.BibArt.be

Na de succesvolle lezing over de Franse Revolutie nodigden we Johan Op de Beeck uit voor het vervolg, een lezing over Napoleon. Als kind van de Verlichting stond Napoleon aan de wieg van de moderne Europese samenleving.

Zeer actuele principes zoals de scheiding van kerk en staat en godsdienstvrijheid zijn door hem ingevoerd. Onder zijn bewind kwam ook de eerste Code Civil tot stand, het burgerlijk wetboek dat voor het eerst de gelijkheid, de Egalité, van alle mensen vastlegde. De Code Napoléon is nog steeds de basis van onze hedendaagse rechtsstaat, een monument dat vandaag nog altijd ons leven bepaalt. Maar met het andere grote principe van de Franse Revolutie, de Vrijheid, ging hij minder drastisch om want van persvrijheid was bijvoorbeeld geen sprake meer.

Johan Op de Beeck neemt je mee naar een zeer bewogen periode in de Europese geschiedenis. Hij schetst een genuanceerd portret van de belangrijkste Europese leider van de moderne tijd, de manager van de Verlichting maar ook de medeverantwoordelijke voor veel oorlogsleed.

Sofie Claerhout promoveerde als eerste in België tot doctor in de Forensische Genetica. Ze is gefascineerd door genetica, gek op genealogie en gedreven door een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ze onderzoekt het enige stukje DNA dat ze zelf niet heeft: het mannelijk Y-DNA. Waarom? Om een laatste redmiddel te bieden bij forensische cold cases.

Door haar nationaal en internationaal bekroonde onderzoek kan eindelijk een doorbraak komen bij heel wat tot op vandaag onopgeloste mysteries. Sofie Claerhout staat in nauw contact met minister van justitie om DNA-verwantschapsonderzoek te implementeren in onze Belgische wetgeving. Het principe, doel en kracht van crime scene onderzoek in Y-DNA goot ze onlangs in een toegankelijk boek. Voor ‘Dader onbekend: het Y chromosoom als sleutel tot onopgeloste moordzaken’ mocht ze ook de jaarprijs van wetenschapscommunicatie in ontvangst nemen.

De lezingen starten telkens om 20.00 uur in EMotia.

  • Abonnement voor de 4 lezingen: 25 euro (kansentarief voor UiTPAS Dender 6 euro), 
  • Ticket per lezing: 7 euro (kansentarief voor UiTPAS Dender 1,50 euro)

Abonnementen en tickets bestellen kan vanaf 8 juni om 18.00 uur via de webshop webshop.erpe-mere.be of in de bib. Je kan zowel online als in de bib meerdere tickets per persoon bestellen. 

Het is niet mogelijk om vooraf tickets te reserveren via e-mail of telefoon.

Gepubliceerd op  wo 24 mei 2023