Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Stemmen in Steenberg: editie 2024-2025

Al sinds 2008 organiseert de bib boeiende lezingen, het is tijd voor een best-of! Je kan tickets kopen voor de gehele reeks of elke lezing afzonderlijk vanaf 13 juni 18.00 uur.

Met enige trots stellen we de namen van onze lezingenreeks voor. 

  • 21/10/2024: Alain Remue over 'Achter de schermen van de Cel Vermiste Personen'

De Cel Vermiste Personen werd in 1995 opgericht naar aanleiding van de zaak Dutroux. Deze lezing geeft je een blik achter de schermen van deze Cel. Alain Remue kan als geen ander uitleggen hoe vermiste personen opgespoord worden. Via talrijke voorbeelden uit vroegere dossiers laat hij het publiek kennismaken met de realiteit van het werk: welke opdrachten krijgen ze, hoe verloopt een onderzoek, welke middelen worden er ingezet... Een boeiende, maar ook een ontroerende lezing door een man met een roeping.

  • 18/11/2024: Rudi Vranckx over ‘Oorlogen en problemen van onze tijd’

In deze lezing brengt Rudi Vranckx verslag uit en geeft duiding bij grote wereldconflicten. Als actief oorlogsreporter zorgt Vranckx steeds voor een heldere blik op actualiteit.

Leidt het conflict in Oekraïne tot de Derde Wereldoorlog? Sinds de Russische invasie in februari 2022 trok VRT NWS-journalist Rudi Vranckx al meermaals naar Oekraïne om er de oorlog te verslaan. De gesprekken met burgers, soldaten en politici brachten hem tot nieuwe vragen die hij besloot te bundelen in een boek. In zijn boek "In Oekraïne - dreigt de Derde Wereldoorlog?" (december 2022) gaat Vranckx op zoek naar antwoorden.

Rudi Vranckx is een Belgisch oorlogsjournalist die werkt voor VRT Nieuws. Al ruim een kwarteeuw volgt hij voor de VRT oorlogen en conflicten en maakte hij documentaires voor Canvas. Hij schreef verschillende boeken, waaronder 'Oorlog om de geesten', 'Kleine Helden’, ‘Mijn Kleine Oorlog’, 'Een zomer als geen andere' en 'In Oekraïne - dreigt de Derde Wereldoorlog'.

  • 20/01/2025: Rika Ponnet over ‘Alleen met jou’

In de liefde zijn we vrijer dan ooit en toch zijn wel collectief bang. Bang om gekwetst te worden. Bang om niet gezien te worden. Bang om te falen. Dus schuiven we onze emoties aan de kant, en hopen we dat onze ratio ons zal redden. Als we maar verstandig een partner kiezen, dan komt het goed. Of toch niet?

Rika Ponnet vertelt in deze lezing over haar baanbrekende boek ‘Alleen met jou’. Het boek gaat over waarom het hoog tijd is dat we de romantische liefde in ere herstellen, en hoe we alleen kunnen liefhebben als we ook durven loslaten. Rika Ponnet is germaniste en seksuologe en leidt al jaren het relatiebemiddelingsbureau Duet. Je kan haar ook vaak aan het werk horen of lezen in de Vlaamse media want ze is een veelgevraagde deskundige op het gebied van relaties.

  • 17/02/2025: Wim Distelmans over ‘een waardig levenseinde’

De Belgische regelgeving rond rechten van patiënten, palliatieve zorg en euthanasie is sinds 2002 in voege. Distelmans is een van de pioniers in België voor de erkenning van palliatieve zorg en hij vocht zo’n twintig jaar geleden mee voor het recht op euthanasie.

Volgens Distelmans moet wie dat wil in alle vrijheid voor een waardig levenseinde kunnen kiezen. Dat is ook waar LEIF (het LevensEinde Informatie Forum), opgericht door de professor, naar streeft. Tijdens de lezing licht Distelmans de euthanasiewet toe en gaat hij dieper in op de verschillende wilsverklaringen die je voorafgaand kunt opstellen. Verder beantwoordt hij vragen rond levenseinde en patiëntenrechten.

De lezingen starten telkens om 20.00 uur in EMotia.

  • Abonnement voor de 4 lezingen: 25 euro (kansentarief voor UiTPAS Dender 6 euro), 
  • Ticket per lezing: 7 euro (kansentarief voor UiTPAS Dender 1,50 euro)

Abonnementen en tickets bestellen kan vanaf 13 juni om 18.00 uur via de webshop webshop.erpe-mere.be of in de bib. Je kan zowel online als in de bib meerdere tickets per persoon bestellen. Het is niet mogelijk om vooraf tickets te reserveren via e-mail of telefoon.

Gepubliceerd op  wo 05 jun 2024