Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Speelbos

Gemeente Erpe-Mere ontwierp samen met BOS+ een volledig nieuw speelbos op Steenberg. Ook de inwoners van de gemeente konden hun ideeën en mening een plaats geven. Het eerste ontwerp en de suggesties van de inwoners werden samengelegd en het speelbos kreeg definitief vorm.

Op zondag 28 november 2021 werd het speelbos aangeplant met een boomplantactie die letterlijk zorgde voor meer ‘natuurlijk verbonden’. We wilden graag zoveel mogelijk bomen, fruitstruikjes en bloembollen planten. Hiervoor konden we rekenen op de hulp van verschillende Erpe-Meerse jeugdbewegingen.┬áSamen zagen we die dag het nieuwe speelbos letterlijk groeien met meer dan 1700 inheemse bomen en struiken.

Want wat is er nu heerlijker voor kinderen dan op avontuur trekken in de natuur: hutten bouwen in het bos, spelen met modder of klimmen in bomen. In het speelbos willen we jongeren een plek geven waar ze onbezonnen kunnen ravotten en de natuur ontdekken. Door de focus te leggen op het speelbos als speelzone, wordt het naburig waardevol natuurgebied “Oud Steenberg” gevrijwaard. Er zijn extra afsluitingen, takkenwallen, struiken en hagen voorzien zoals sleedoorn. Dit zorgt ervoor dat ook de omliggende fauna en flora wel varen bij dit stukje ingerichte natuur.

Uiteraard is het speelbos niet meteen volgroeid. Dit is een project voor de jongeren van morgen, maar we zijn er zeker van dat de kinderen van de huidige planters hier mooie momenten zullen kunnen beleven. Momenteel zijn er enkele speelbergen gebouwd en zijn er wilgentunnels opgesteld.

Ook een aantal geboortebomen werden aangeplant in het speelbos. Deze werden elk voorzien van een hangbordje waarin het geboortejaar werd gegraveerd en een QR-code die je kan gebruiken om de geboortelijst van dat jaar te zien. In het bestand in bijlage kan je hier ook de lijst zien.