Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Speed pedelecs: op de rijweg of het fietspad?

Zeg niet zomaar ‘elektrische fiets’ tegen een ‘speed pedelec’. Terwijl een gewone elektrische fiets maximum 25 kilometer per uur rijdt, kan een ‘speed pedelec’ tot wel 45 kilometer per uur rijden.

In het verkeersreglement staan snelle elektrische fietsen omschreven als “bromfiets”. Omdat een snelle elektrische fiets toch meer weg heeft van een fiets dan van een bromfiets, heeft men voor de ‘speed pedelec’ in België een nieuwe categorie van bromfietsen in het leven geroepen, de “bromfiets klasse P”. 

De materie rond ‘speed pedelecs’ is relatief nieuw en het is voor de gebruiker niet altijd duidelijk welke plaats de ‘speed pedelec’ inneemt op de weg. In principe kan je als snelle elektrische fietser vrij kiezen om op wegen met een maximale toegelaten snelheid van 50 km/u de fietspaden te gebruiken. Op wegen waar je sneller mag rijden, ben je als gebruiker van een ‘speed pedelec’ verplicht om op het fietspad te rijden. Iedere wegbeheerder mag ook zelf bepalen waar een ‘speed pedelec’ mag rijden. Geraak hier als gebruiker van een ‘speed pedelec’ maar eens wijs uit. Om iedere situatie te verduidelijken werden er in de wegcode 8 nieuwe verkeersborden opgenomen (M11 tot en met M18) en werden de F99 borden aangepast. In Erpe-Mere wordt nu al gebruik gemaakt van het onderbord M18 om aan te duiden op welke plaatsen zowel gewone fietsen als ‘speed pedelecs’ in beide richtingen mogen rijden.

Gepubliceerd op  do 29 aug 2019