Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Propere lucht in gemeentelijke basisschool Schatteneiland

De gemeentelijke basisscholen Schatteneiland en de Schatkist stappen mee in het wetenschappelijk onderzoeksproject “Luchtreiniging in de klas” van professoren Bert Blocken en Marc Van Ranst. Het gemeentebestuur van Erpe-Mere kocht hiervoor 4 professionele luchtreinigingstoestellen aan.

Het project “Luchtreiniging in de klas” wordt geleid door professoren Bert Blocken, Marc Van Ranst, dr. Ir. Leen Peeters en hun onderzoeksteams van de universiteiten van Leuven en Eindhoven. Aan de hand van dit onderzoek wil het team nagaan in welke mate een professioneel luchtreinigingstoestel besmettingen in een klasgroep kan tegengaan.

De luchtreinigingstoestellen werden ondertussen binnengerold in 4 klassen van de lagere school GBS Schatteneiland in Burst. Ze zullen er continu de luchtkwaliteit monitoren en op basis van die gegevens de lucht reinigen. In de 4 andere klassen waar geen toestellen staan, wordt enkel de luchtkwaliteit gemeten. GBS de Schatkist in Erondegem beschikt al over mechanische ventilatie, dus daar wordt ook enkel de luchtkwaliteit gemeten.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in een 1000-tal klaslokalen in zowel Vlaanderen als Nederland. Aan het einde van het project wordt de balans opgemaakt. Dan gaat het onderzoeksteam alle gegevens van alle locaties vergelijken, waaronder ook het aantal positieve besmettingen in elke klas.

Gepubliceerd op  ma 04 apr 2022