Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Veranderingen in het premielandschap najaar 2023

De premieregelgeving rond bouwen, verbouwen en wonen in Vlaanderen verandert regelmatig. We geven je graag een overzicht van de laatste wijzigingen.

Je vindt de meest actuele informatie over renovatiepremies altijd terug op de website van Vlaanderen op www.vlaanderen.be/premies-voor-renovatie.

Mijn Verbouwpremie

  • De premie voor het plaatsen van een nieuwe gascondensatieketel stopt voor alle facturen vanaf 1 november. Je kan de premie voor een gascondensatieketel wel nog aanvragen voor facturen tot en met 31 oktober 2023. Let op, je kan ze ten laatste aanvragen op 31 oktober 2024 én de factuur mag op dat moment niet ouder zijn dan 2 jaar.
  • De Vlaamse Regering keurde de verlenging van de tijdelijk hogere Mijn VerbouwPremie tot eind 2024 goed. Dat betekent dat de percentages voor de middelste en laagste inkomenscategorie behouden blijven op 35% en 50% en niet terugvallen naar 25% en 35% zoals eerder aangekondigd. Ook de maximale premiebedragen blijven hetzelfde.
  • Er is een verlenging voorzien van de extra premie voor asbestverwijdering in combinatie met muur- of dakisolatie tot eind 2025. Voor dakisolatie in combinatie met asbestverwijdering residentieel is er geen einddatum voorzien.

Zonnepanelen

Zonnepanelen met een keuringsdatum vanaf 1 januari 2024 komen niet meer in aanmerking voor een premie.

Dakisolatie of zoldervloerisolatie doe-het-zelf

Wie zelf de zoldervloer of het hellend dak van de woning isoleert, kan nog tot 30 juni 2024 een premie aanvragen via Fluvius. Op het moment van de aanvraag moeten de factuurdata tussen 1 juli 2022 en 30 juni 2024 liggen én de facturen mogen op het moment van de aanvraag niet ouder zijn dan 2 jaar. Uiteraard geldt ook hier dat de totale Rd-waarde hoger of gelijk moet zijn aan 4,5 m²K/W.

Meer info vind je op de website van Fluvius.

Gepubliceerd op  wo 13 dec 2023