Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Bibliotheek pakt uit met gezelschapsspellen die focussen op wereldburgerschap.

De gemeente Erpe-Mere ligt niet alleen vlakbij de wereldstad Brussel waar 183 nationaliteiten samenleven. De wereld leeft óók in Erpe-Mere. Niet minder dan 71 nationaliteiten leven hier samen én bezoeken de bib.

Nu de provincie Oost-Vlaanderen met het project ‘Mondiale Gemeente’ iedereen aanmoedigt om de zeventien door de VN geformuleerde Sustainable Development Goals (SDG) ofwel mondiale doelstellingen te halen, besloot onze bibliotheek om een tandje bij te steken.

Het bibteam selecteerde uit de doelstellingen die tegen 2030 tot een meer inclusieve, rechtvaardige en milieuvriendelijke wereld moeten leiden, één doelstelling en zette deze om in pure, speelse daadkracht.

De bib koos de zestiende doelstelling. Die doelstelling dringt aan op het ‘bevorderen van vreedzame en inclusieve samenlevingen met het oog op duurzame ontwikkeling, het verzekeren van toegang tot justitie voor iedereen en het op alle niveaus uitbouwen van doeltreffende, verantwoordelijke en inclusieve instellingen.’ Met die doelstelling in het achterhoofd lanceert de bib een uitgebreide gezelschapsspelletjescollectie die het belang van wereldburgerschap in de kijker plaatst.

Dit initiatief is een onderdeel van het doorgedreven gelijkekansenbeleid dat onze gemeente voert. Deze spellencollectie zet consequent in op sensibilisering én, bovenal, veel gezamenlijk spelplezier. De spelletjes focussen bovendien niet alleen inhoudelijk op duurzaamheid, diversiteit en inclusiviteit. De aankoopverantwoordelijke van de bib zag er ook op toe dat de spelletjes in de meest duurzame omstandigheden en zo lokaal mogelijk geproduceerd werden.

Vanaf nu ontdek je onder meer deze spelletjes in de bib: Blauwland-Geelland, Chico en de chocoladetrafiek, een speelpop met het Syndroom van Down, Playa Playa en Wonderen van de wereld. Trek naar de bib en ontleen enkele van de vijfentwintig wereldverbeterende spelletjes. Al spelend helen we de wereld!

Gepubliceerd op  do 08 jul 2021