Gemeente Gemeente Erpe-Mere

De goedgekeurde burgerklimaatprojecten zijn bekend!

Eind 2020 lanceerden we het burgerbudget klimaatprojecten. Tot 16 februari 2021 kon je stemmen op jouw favoriete project. De stemming voor de editie 2020-2021 is ondertussen afgelopen.

En er is goed nieuws....alle 3 de projecten hebben het gehaald!

We zetten ze nog even op een rijtje:

 • Buurttuin 9420

  Buurttuin9420 is een project dat al enkele jaren bestaat. Het woord buurttuin zegt het eigenlijk al: een tuin waarin mensen uit de buurt samen komen tuinieren in combinatie met een gezellige babbel. Door het grote succes willen we onze buurttuin graag uitbreiden met 2 extra percelen en een open pluktuin. In deze open pluktuin kan iedereen meegenieten van het tuinieren: onze open pluktuin is speciaal voor de bewoners van Erpe-Mere die willen planten, tuinieren en oogsten zonder een eigen perceel. Waar zitten die groene vingers?

 • 't Hofgeluk

  Op een lapje grond (gelegen Eetsvelde 17 in Aaigem) starten we vanaf lente 2021 een bio-ecologische samentuin, gecombineerd met een kunstproject en ideeënbank. Er komt een boomgaard, kruidentuin, proeftuin, verftuin en moestuin in de vorm van een labyrint. Een eetbaar paradijsje willen we ervan maken. Doel is ervaring en kennis delen omtrent ecologisch tuinieren en leven. We ontwerpen, zaaien, telen, oogsten en feesten samen. Gezelligheid en samen-zijn troef!

  Op regelmatige basis worden er workshops voorzien evenals begeleiding ter plaatse. De ideeënbank verzamelt bruikbare tips om op kleine schaal én in samenwerking met velen, iets ten voordele van het milieu te doen. 

 • Honegem als klimaatbuffer

  Het natuurgebied Honegem heeft te lijden van de aanslepende droge zomers door de klimaatverandering. Met de aanleg van stuwtjes in grachten en beekjes wil Natuurpunt het water beter ophouden. Door deze buffering wordt er bij piekdebieten tijdelijk water gestockeerd en vertraagd afgevoerd. Dat voorkomt schadelijke overstromingen stroomafwaarts. In de zomer zorgen we voor meer water in de turfput en de andere poelen die minder snel droog vallen. Daar genieten de vele watervogels en salamanders van samen met de passerende wandelaars.

We filmden hun eerste reactie en ze waren alvast heel enthousiast! Nogmaals proficiat aan alle 3!

Een helpende hand

Wil jij graag een handje toesteken? Wil je meer info of hoor je graag wat meer over hun plannen? Neem gerust contact op via

Gepubliceerd op  wo 03 mrt 2021