Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Erpe-Mere ondertekent bomencharter

Via het Bomencharter engageren steden en gemeenten zich om een bepaald aantal bijkomende bomen ('het streefdoel') te bekomen op het grondgebied van de stad/gemeente.

4000 hectare. Zoveel extra bos moet erbij komen tegen 2024. Dat lukt enkel als we het samen doen. Als jij ook meehelpt.

Waarom bomen planten ?

Bomen zijn fantastische wezens die CO2 uit de atmosfeer halen. De koolstof (C) nemen ze op  en de zuurstof (O2) pompen ze in de lucht zodat wij gezonde (bos)lucht kunnen inademen. Bomen vormen dus een aangename en efficiënte manier om de klimaatopwarming onder controle te houden. Maar bomen zijn zoveel meer, ze  beschermen ons ook tegen de gevolgen van klimaatopwarming (droogte, hitte, overstromingen). Bomen verbeteren de luchtkwaliteit (ze halen fijn stof uit de lucht) en ze vormen een geluidsbuffer, ze zijn bovendien goed voor de biodiversiteit. Bomen produceren lekker en vers fruit en voedzame noten, ze zijn goed voor onze gezondheid en bevorderen ons geluksgevoel.

Welke bomen worden meegenomen in de telling ?

Alle bomen die geplant worden op het grondgebied van de gemeente worden meegenomen in de telling, ook de bomen die geplant worden als bosplantsoen. De bomen kunnen geplant worden door het lokaal bestuur, door andere instanties of verenigingen (bv. Natuurpunt, ANB, BOS+,  bedrijven, scholen,....) en/of door burgers.

Wat is een boom ?

Struiken worden niet meegeteld maar soms is de grens tussen een struik en een boom dun. Bij twijfel leggen we uw vraag voor aan onze bomenexpert. Wat verder op de website vindt u een algemene leidraad van wat wel/niet als een boom beschouwd wordt.

Bomenteller 2019-2024

Het streefdoel voor Erpe-Mere voor 2019-2024: 5.000 bomen

Erpe-Mere Geplant
2019 2394
2020 2672
2021 8450
2022 1814
2023  4572
2024  -

De bomenteller kan je terugvinden via bomencharter.be

Wat kan jij doen?

Kocht je recent via de groepsaankoop van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen bomen aan? Fantastisch!

Deze staan al op de teller en hoeven dus niet gemeld te worden.

Plan(t) je bijkomende bomen: Meld even kort: waar, hoeveel en welke bomen per mail naar: duurzaam@erpe-mere.be 

Meer info?
Gepubliceerd op  wo 21 okt 2020