Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Gewogen diftar

Gewogen diftar betekent dat de inzameling van restfractie via grijze restcontainers zal gebeuren en dat je moet betalen per kilogram GFT en restfractie. Gele zakken en GFT-stickers verdwijnen en de betaling gebeurt via een afvalrekening.
Waarom voert ILvA gewogen diftar in?

De afvalberg moet kleiner. Met gewogen diftar wordt elk gezin verantwoordelijk voor de eigen afvalrekening. Wat een gezin betaalt via gewogen diftar, benadert veel beter de reële afvalkost van de hoeveelheid afval het aanbiedt. Vandaag kan je buurman een gele zak van 15 kg aanbieden, terwijl je zelf een gele zak hebt van 7 kg. Toch betaal je beiden 1,5 euro. Per kilogram aanrekenen is veel correcter.

Containers zijn ook duurzaam. Na een lange levensduur kunnen ze gerecycleerd worden, terwijl gele zakken verbrand worden (= 215 ton per jaar).   

Wanneer voert ILvA gewogen diftar in?

Dat gebeurt in 3 fasen:

  • Fase 1 - april 2021: Lede, Zottegem, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Sint-Lievens-Houtem, Galmaarden, Herzele, Kluisbergen en Oosterzele;
  • Fase 2 - juni 2021: Affligem, Denderleeuw, Haaltert, Liedekerke, Ninove;
  • Fase 3 - oktober 2021: Aalst.
Wat gebeurt er praktisch?

Tussen 5 oktober en eind december 2020 krijgen alle gezinnen uit fase 1 een brief waarin een formaat (40, 140 of 240 liter) van restcontainer wordt voorgesteld. Je kan dit voorstel online of via een gratis telefoonnummer aanpassen. Tevreden met het voorstel? Prima, dan hoef je niets te doen. Wie geen ander formaat aanduidt, krijgt de container zoals in de brief is voorgesteld.

Er wordt in de brief ook gevraagd de gegevens over de GFT-container na te kijken en aan te passen indien nodig. Je kan ook van de gelegenheid gebruikmaken om de GFT-container te ruilen voor een gratis compostvat.

Vanaf januari 2021 ontvangt elk gezin via brief de leveringsdatum van de gratis restcontainer en de chipdatum van de GFT-container.

Betalen via afvalrekening

Per brief zal vóór de start aan alle gezinnen gevraagd worden een voorschot van 35 euro te betalen op de persoonlijke afvalrekening. Dankzij de elektronische chip in de containers koppelt de software de weging aan je afvalrekening. Telkens de vrachtwagen de container leeg maakt, gaat het verschuldigde bedrag automatisch van de afvalrekening. We waarschuwen tijdig als het saldo te laag wordt, zodat je geen inzameling hoeft te missen.

Tarieven

Per kilogram restfractie wordt 0,25 euro aangerekend. Telkens wanneer je de grijze restcontainer aanbiedt om leeg te laten maken, betaal je een vaste aanbiedkost van 0,25 euro voor een container van 40 of 140 liter en 0,50 euro voor een container van 240 liter.

Voor GFT betaal je 0,085 euro per kilogram. De vaste aanbiedkost is voor zowel de 40 als de 140 liter container 0,125 euro.

Gele zakken en GFT-stickers verdwijnen, overschot kan je ruilen

Tot de inzameling van restfractie en GFT via gewogen diftar verloopt, moet je restfractie aanbieden in de gele zak en GFT-stickers gebruiken voor de inzameling van GFT. Eenmaal gewogen diftar van start gaat, mag je geen gele zakken en GFT-stickers meer gebruiken. De exacte datum zal je vinden op de afvalkalender vanaf april 2021. Het overschot aan zakken en stickers zal je kunnen ruilen.

Demomodellen en vragen stellen

Op verschillende locaties in de gemeenten zullen er demo-modellen staan, zo kan je de container kiezen die bij je gezin past. De demo-modellen kan je vanaf november tijdens de openingsuren komen bekijken op volgende locaties:

  • Onthaal Gemeentelijk Administratief Centrum
  • ingang/foyer bibliotheek
 
Bekijk hier de presentatie van ILvA

Gepubliceerd op  do 08 okt 2020