Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Nieuwe bewonersstudie Scheldeland bevestigt steun voor toerisme

67% van de bewoners van Scheldeland steunt het toerisme in zijn of haar streek. Dat blijkt uit een nieuwe bewonersstudie die Toerisme Vlaanderen uitvoerde in april 2021.

Tussen november 2020 en april 2021 organiseerde Toerisme Vlaanderen in samenwerking met KU Leuven, Toerisme Scheldeland, Rivierpark Scheldevallei en alle betrokken gemeenten een bewonersstudie in Scheldeland. Die studie polst naar de houding van bewoners tegenover toerisme in hun streek, aan de hand van verschillende thema’s. Een eerste blik op de resultaten werd in februari 2021 gedeeld, nu zijn de resultaten van het vervolgonderzoek bekend. In totaal namen 5668 inwoners van Scheldeland deel aan de (online) bevraging. 

De belangrijkste resultaten: 

  • - 67% van de respondenten steunt het toerisme.
  • - 3/4vindt dat hun regio de promotie van toerisme moet ondersteunen.
  • - 1/2geeft aan dat er meer voordelen van toerisme zijn, dan nadelen.
  • - 44%vindt dat toeristische ontwikkelingen de levenskwaliteit verbetert.
  • - 1/3zegt dat ze door toerisme meer verbonden zijn met elkaar.

Net zoals bij de vorige bewonersstudie zijn er verschillen op te merken tussen de diverse gemeenten onderling. Over het algemeen is 32% fier inwoner te zijn van hun gemeente omwille van toerisme, al zijn er onderling wel grote verschillen.   

Algemeen concluderen we dat 50% van de gemeenten in Scheldeland vindt dat toerisme zorgt voor meer levendigheid in de gemeente.  

De conclusie van dit vervolgonderzoek leunt dicht aan bij het vorige onderzoek, namelijk dat er steun is ten opzichte van toerisme in Scheldeland, maar dat de regio ook nog over heel wat opportuniteiten en groeimogelijkheden beschikt. 40% van de respondenten wil bovendien meer betrokken worden bij het toeristische beleid.

Ook bevestigt de studie opnieuw dat inwoners van gemeenten die toeristisch meer te bieden hebben (vb. Boom, Laarne, Hamme, …) positiever staan tegenover toerisme, dan inwoners van gemeenten die toeristisch minder te bieden hebben (vb. Melle, Zele, Zwijndrecht, …). Ten opzichte van het eerste bewonersonderzoek in Scheldeland is er nu ook een middenmoot zichtbaar. Het gaat om gemeenten die nog niet aansluiten bij de hoogst scorende gemeenten, maar zich ook niet onderaan de lijst bevinden. 

De bewonersstudie in Scheldeland is onderdeel van een grotere reeks bewonersstudies die peilen naar de steun?voor?toerisme in Vlaanderen. Eerdere?onderzoeksregio’s?waren de Vlaamse Kunststeden in 2016, 2017 en 2019. Genk,?Ieper, Kruibeke en Zemst werden bevraagd in 2020, in 2021 gingen we op pad in RivierPark Maasvallei en Scheldeland.

Benieuwd naar de details van dit onderzoek? Lees hier het volledige verslag.

Bron: Toerisme Vlaanderen

Gepubliceerd op  do 24 jun 2021