Het natuurlandschap Honegem beslaat ruim 200 hectare. Het gebied bestaat uit weiden en meersen, enkele bosjes en oude turfputten. Het maakt deel uit van het beschermd landschap Honegem-Solegem-St-Apollonia.
Centraal liggen de turfputten in Erpe. Rond de putten was er een uniek moerasgebied. Op de plaats waar ooit een meander van de Molenbeek verveende, werd er tot het einde van de 19de eeuw turf gestoken, lang voor steenkool bij ons als brandstof gebruikt werd.
Nadien werd de depressie in gebruik genomen als vlasrootput. Het vlas werd in de putten gelegd met zwarte els en zware stenen erover. Na een week rusten kwam de vlasvezel los en kon hij gebruikt worden om te spinnen.
Er is ook het geheimzinnige verhaal van Joos d'Hooghe. Niemand weet wie hij is of waar hij vandaan kwam. Hij verdronk in de Honegemse turfputten in 1744. Gewoon een ongeluk of is hij toch om het hoekje geholpen?
Enkele oude gebouwen aan de rand van het gebied zijn ankers in dit wijde landschap. Het Doornlarekapelleke, is gebouwd langs een historische kerkwegel. Het staat onder een oude rode meidoorn. Het Gillekeshof is een prachtige eeuwenoude vierkantshoeve die momenteel gerestaureerd wordt. De nog draaiende Cottemmolen op de Molenbeek is industriƫle archeologie van de bovenste plank.