Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Natuurbegraafplaats Erpe

Op de begraafplaats van Erpe, Lange Ommegangstraat, kan je de allereerste natuurbegraafplaats in onze gemeente vinden. Op de begraafplaats is achteraan een zone voorzien voor natuurlijke begrafenissen. Je kan er de assen van je dierbare uitstrooien of een biologisch afbreekbare urne begraven in een natuurlijke omgeving.

Gedenktekens worden niet toegelaten, maar nabestaanden kunnen wel een gedenkplaatje hangen aan het gedenkmonument of aan de bomen aan de ingang van de natuurbegraafplaats. De begrafenisondernemer levert hiervoor een eenvormig houten gedenkplaatje aan waarop de naam, voornaam, het geboortejaar en het overlijdensjaar van de overledene wordt aangebracht.

Je kan vooraf geen plaatsje reserveren. De begraafplaats wordt op willekeurige manier gekozen door de grafmaker. Hij houdt hierbij rekening met het landschap en de natuurrijkdom.

Bij een begraving mogen ook enkel natuurlijke en niet verpakte bloementuilen neergelegd worden op de begraafplaats en dit gedurende maximum één week. Nadien gaat de grafmaker langs om ze te verwijderen. Zo blijft het natuurlijk karakter van de omgeving behouden.

Op een natuurbegraafplaats speelt natuur een hoofdrol. Verschillende bomen werden aangeplant en door zorgvuldig maaibeheer krijgen diverse bloemen er de kans te groeien.