Langdurige leegstand maakt een buurt minder aantrekkelijk en kan de aanpalende woningen schade toebrengen. Een leegstaand eigendom brengt niets op. Integendeel, de gemeente kan een belasting op deze leegstand heffen. Daarnaast is er altijd nood aan betaalbaar vastgoed. Leegstand is dus verspilling.
Lokaal bestuur Erpe-Mere pakt de leegstand van woningen en gebouwen aan.
Voor leegstaande bedrijfsruimten groter dan 500m² geldt een afzonderlijke regeling.
Leegstandsregister
Een woning staat leeg als ze 1 jaar lang niet wordt bewoond.
Een gebouw staat leeg wanneer meer dan de helft van de oppervlakte 1 jaar lang niet wordt gebruikt waarvoor het gebouw voorzien is.
Leegstand wordt vastgesteld op basis van een aantal aanwijzingen, bijvoorbeeld:
- het ontbreken van een inschrijving in het bevolkingsregister,
- het niet wind- en/of waterdicht zijn van een pand,
- …
Je vindt alle aanwijzingen voor het vaststellen van leegstand in het reglement belasting op leegstand. Je vindt het reglement onderaan de pagina.
Op basis van bovenstaande tekenen van leegstand zal de huisvestingsambtenaar zowel op administratief vlak als ter plaatse onderzoeken of het pand al dan niet leegstaat. Indien vastgesteld wordt dat het pand effectief leegstaat, wordt dit officieel vastgelegd in een administratieve akte en wordt de woning/het gebouw opgenomen in het gemeentelijk leegstandsregister.
Deze administratieve akte wordt eveneens aan de eigenaar(s) bezorgd, samen met een fotodossier en een beschrijvend verslag ter motivering van de opname van je leegstaand pand in het leegstandsregister.
Kreeg je een bericht van leegstand, maar ben je niet langer eigenaar? Geef dit dan zo snel mogelijk door, samen met de gegevens van de nieuwe eigenaar en de akte van overdracht.
In het reglement wordt de term zakelijk gerechtigde gebruikt. Dat is de persoon die de volle eigendom, het recht van opstal of van erfpacht of het vruchtgebruik van de woning of het gebouw heeft.
Belasting op de leegstand
Je moet de belasting op leegstand betalen als je woning of gebouw 1 jaar lang op het leegstandsregister staat.
De belasting bedraagt:
- na 1 jaar: 1500 euro
- vanaf 3 jaar: 3000 euro
- vanaf 5 jaar: 4500 euro
Vrijstelling van de leegstandsheffing
Er zijn een aantal (tijdelijke) vrijstellingen mogelijk op de leegstandsheffing, zoals bij renovatiewerken of wanneer je naar een verzorgingsinstelling bent verhuisd. Je woning of gebouw blijft wel opgenomen in het leegstandsregister voor verdere opvolging. In sommige gevallen moet de vrijstelling elk jaar opnieuw aangevraagd worden.
Elke zakelijk gerechtigde (dat is de persoon of personen die de volle eigendom, het recht van opstal of van erfpacht of het vruchtgebruik van de woning of het gebouw heeft) kan de vrijstelling aanvragen.
Vraag je vrijstelling op tijd aan via het E-loket, vóór het eerste jaar na opname in het leegstandregister voorbij is.
Vrijstelling leegstandsheffing - aanvraag
Einde van de leegstand
Wanneer je kan aantonen dat je woning of gebouw gedurende 6 opeenvolgende maanden opnieuw gebruikt wordt volgens de vergunde functie, dan wordt de woning of het gebouw uit het leegstandsregister geschrapt. Vraag de schrapping uit het leegstandsregister aan via het E-Loket.
Leegstand: einde van leegstand melden
Bijkomende info
- Onder bepaalde voorwaarden geldt een belastingvermindering voor een kredietgever die een renovatieovereenkomst afsluit voor een pand dat hoogstens vier jaar in het leegstandsregister staat.
- De koper van een geregistreerd pand kan een vermindering krijgen op de heffingsgrondslag voor de bepaling van de registratierechten.