Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Koester het regenwater in je tuin

Als het effectief nog eens regent, wat kan je doen om efficiënt om te springen met regenwater?

Onze straten, parkeerplaatsen, terrassen en opritten zorgen ervoor dat regenwater altijd maar moeilijker in de grond kan. En dat zorgt weleens voor overlast. Beter is om het regenwater op te vangen waar het neervalt. Dat kan al eenvoudig met een regenwaterput of –ton. Maar met een moeraszone, een wadi of een vijver wordt je tuin nog mooier.

Onthard je tuin

Ga na of elke verharding in je tuin wel nodig is. 

 • Is dat niet het geval? Vervang dan (een deel van) je verharding door planten.Zo vergroot je de oppervlakte waar, bij hevige regenval, het regenwater langzaam in de bodem kan zakken. 
 • Waar verharding toch nodig is, kies je voor tegels met brede voegen, stapstenen, kiezel of een houten plankenpad op een waterdoorlatende fundering van bijvoorbeeld gebroken puin.

>>> Laat je inspireren door enkele voorbeelden op de website van Huisje Boompje Beter.

Tip: met de tegels die je wegnam, maak je een stapelmuurtje. Ideaal als schuilplaats voor kleine diertjes.

(Foto: ©Anne Callens - Tuinontwerp: BuroBuiten)

Plaats een regenwaterput of een regenton

(Her)bouw je een huis? Dan moet je verplicht investeren in een regenwaterput, waarvan de overloop niet naar de riolering mag. Maar ook als je niet bouwt, is het de moeite waard om te bekijken of een regenwaterput kan. Het regenwater dat je opvangt is ideaal om bijvoorbeeld je toilet door te spoelen. Bij hevige regenval beperk je zo de hoeveelheid regenwater die naar de riolering gaat en verklein je dus de kans op wateroverlast.

De overheid legt regels vast over hoe je mag bouwen. Ook voor hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen, de gescheiden lozing van afvalwater en regenwater, en verhardingen liggen er regels vast in 'stedenbouwkundige verordeningen'. Meer over subsidies voor regenwater bij bestaande woningen

Zie je niet meteen een kans om een regenwaterput te installeren? Of wil je bijvoorbeeld ook het regenwater van je tuinberging extra opvangen? Ga dan voor een regenton in de tuin. Die heb je tegenwoordig in alle maten, kleuren en modellen. Met het opgevangen water giet je de planten tijdens droge periodes. Er past in elke tuin, hoe klein ook, wel een regenton. Laat je voor een regenton inspireren door de voorbeelden op de website van Huisje Boompje Beter.

Koppel je regenpijp af

Afhankelijk van de bodem en het niveau van je tuin, kan je je regenpijp loskoppelen van de riolering. Je vangt het regenwater op in je tuin zodat het niet naar de riolering gaat. 

Een paar aandachtspunten:

 • Leid het water weg van je huis. Gebruik hiervoor een buis, of maak een gootje. Zorg er wel voor dat je het water op je eigen perceel houdt.
 • Ga na uit welke bodemsoort je tuin bestaat: bij zandgrond dringt het regenwater snel de grond in, bij zwaardere grondsoorten voorzie je best een buffer, bijvoorbeeld een wadi.

>>> Meer tips voor het afkoppelen van je regenpijp vind je op de website van Huisje Boompje Beter.

Buffer het regenwater in je tuin

Reliëf in de tuin is een goede manier om regenwater tijdelijk op te vangen. 

 • Maak zoveel mogelijk gebruik van het natuurlijk reliëf in je tuin.
 • Zorg ervoor dat de laagste delen van je tuin het verst van je huis liggen zodat het water van je huis weg stroomt. 
 • Kies de juiste planten. In de lage delen is het soms heel nat en dan weer droog. Oeverplanten zoals gele lis, moeras-vergeet-mij-nietje, moerasspirea en kattenstaart doen het daar meestal goed.

Graaf een wadi of greppel.

 • Meestal niet dieper dan 30 cm
 • Kies voor een zonnige plaats zodat het water sneller verdampt
 • Ga het bodemtype na. Bij zandgrond volstaat een gegraven greppel. Bij zware grond voorzie je een grindlaag zodat het water sneller wegtrekt.
 • Kies voor oeverplanten, die zich zowel in droge als in natte grond goed voelen.

Hoe bouw je een wadi?

(Foto: ©Jan De Boe) 

Gepubliceerd op  wo 24 jun 2020