Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Hoe zit dat met die terugdraaiende teller en zonnepanelen?

Wat met zonnepanelen en analoge of digitale meters?

Hoe zit dat met die terugdraaiende teller en zonnepanelen?

Wie zonnepanelen heeft geplaatst voor 1 juli 2019 zal waarschijnlijk kunnen beamen dat hij/zij op een zonnige dag wel eens heeft gekeken hoe de teller terugdraait.

Dat is mogelijk dankzij de analoge meter. De stroom die je dankzij je zonnepanelen injecteert op het net doet de meter fysiek terugdraaien waardoor deze effectief terugtelt.

Op momenten dat je verbruik hoger is dan je productie dan zal de meter gewoon verder tellen.

Sinds 1 juli 2019 worden enkel nog digitale meters geplaatst. Hierbij zal je niet meer kunnen vaststellen dat deze ‘fysiek’ terug of verder draait maar de werkwijze volgt hetzelfde principe.

De digitale meter draait terug op een slimme manier. Deze meter houdt gedurende een periode van 12 maanden bij hoeveel stroom er wordt geïnjecteerd op het net en hoeveel stroom er wordt afgenomen van het net. Na 12 maanden, bij de jaarafrekening, wordt de balans opgemaakt. Wat geïnjecteerd werd wordt afgetrokken van wat verbruikt werd. Op deze manier blijft het voordeel van de ‘terugdraaiende teller’ behouden.

Bovendien biedt een digitale meter tal van mogelijkheden om je (sluimer)verbruik in kaart te brengen en bij te sturen.

Wie ten laatste op 31 december 2020 zonnepanelen in gebruik neemt kan nog steeds gedurende 15 jaar gebruik maken van een (digitale) terugdraaiende teller. Sommige, oudere installaties zullen die termijn van 15 jaar dus binnenkort bereiken, voor andere installaties start de teller nu pas of moet deze nog beginnen. (de termijn van 15 jaar loopt vanaf de datum van het keuringattest)

Heb je al zonnepanelen en nog een analoge meter? Voor 31 december 2022 zal ook bij jou een digitale meter geplaatst worden. Deze blijft digitaal terugdraaien tot de totale termijn van 15 jaar is verstreken.

Wie van de terugdraaiende teller (analoog of digitaal) wil genieten betaalt altijd het prosumententarief dat wordt berekend op basis van het vermogen van je omvormer.

Wie zonnepanelen in gebruik neemt na 31 december 2020 betaalt niet langer het prosumententarief maar betaalt dan de netkosten op basis van de werkelijke afname, gemeten door de digitale meter. Je kan vanaf dan ook een eenmalige premie aanvragen als je zonnepanelen plaatst. Deze premie is afhankelijk van de grootte van je installatie. In 2021 zal deze maximaal €1500 bedragen, in de daaropvolgende jaren vermindert deze premie stelselmatig. (meer informatie hierover kan je vinden op www.energiesparen.be)

Maar we hadden het over de meters. Wil je je huidige analoge meter nu al laten vervangen door een digitale meter? Je kan dit aanvragen bij je netbeheerder maar hou wel rekening met een extra kost. Wacht je tot je automatisch aan de beurt komt? Dan gebeurt het gratis. (meer informatie hierover kan je vinden op www.fluvius.be)

De informatie in dit artikel, geschreven op 5 augustus 2020, is gebaseerd op de huidige stand van zaken. De VREG (Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) vecht de huidige voorwaarden van de terugdraaiende teller aan bij het Grondwettelijk Hof. Deze zaak is nog steeds hangende en met mogelijke uitspraken werd in dit artikel geen rekening gehouden.

Bovenal mag het plaatsen van zonnepanelen niet belemmerd worden door al te ingewikkelde of onduidelijke regelgeving.

Zonnepanelen zorgen voor groene stroom en helpen bij het beschermen van onze leefwereld.

Daar kunnen jij, ik en iedereen alleen maar beter van worden.

Gepubliceerd op  wo 12 aug 2020