Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Groepsaankoop knotten van bomen

Tijdens de winter van 2021-2022 biedt het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen de inwoners van Erpe-Mere de mogelijkheid mee te stappen in een groepsaankoop voor het knotten van knotbomen die dringend aan onderhoud toe zijn.

Wat is dringend onderhoud?

Hieronder verstaan we knotbomen die door omstandigheden gedurende lange tijd niet geknot werden. Hierdoor worden de takken te zwaar waardoor het gevaar bestaat dat deze dreigen open te scheuren en afsterven.

Wanneer kom jij in aanmerking?

Als je minstens vijf dergelijke knotbomen hebt in of langs je wei of akker en er een rupskraan bij kan. De knotbomen zijn minstens zeven jaar niet geknot.  

Wanneer gaat de groepsaankoop door?

Als we in de deelnemende gemeenten minstens dertig knotbomen kunnen knotten, gaat de groepsaankoop door. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen de knotwerkzaamheden plaatsvinden tussen 15 november 2021 en 15 maart 2022.

Wat gebeurt er met de takken?

Al het hout wordt volledig verhakseld tot houtsnippers, ook de delen die dik genoeg zijn om in je kachel te verbranden. Het hakselen en afvoeren van de snippers zit in de prijs verrekend.

Wat mag dat kosten?

Een knotboom met achterstallig beheer knotten kost 73 euro (incl. btw). Die kost wordt voor jou verminderd tot 63 euro per boom dankzij een eenmalige premie van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen.

Wat moet jij doen?

Ons contacteren via onderstaande mogelijkheden. Wij komen graag langs om te kijken of jouw bomen in aanmerking komen. Als je aan de voorwaarden voldoet, contracteren wij de knotters en handelen we alle administratie af.

Opgelet!

Het Regionaal Landschap werkt ook samen met de knotteams via Goed Geknot (www.goedgeknot.be). Dit zijn groepen vrijwilligers die in ruil voor het brandhout bomen gratis komen knotten. Omdat de vraag naar knotten veel hoger is dan onze teams aankunnen, en bomen met achterstallig beheer knotten vaak te gevaarlijk is, kan het zijn dat jouw aanvraag via Goed Geknot niet behandeld wordt. Knotteams laten bovendien het resthout op een hoop achter, waarna je zelf voor de verwerking instaat.

Het systeem van groepsaankoop staat volledig los van de werking van onze knotteams.  

Contact!

Stuur jouw aanvraag vóór 15 december 2021 naar jeroen.vanhee@rlva.be of bel 055 20 72 65.

Geef de locatie van de bomen aan op luchtfoto of plan, of mail het nummer van het kadastraal perceel waarop de bomen zich bevinden. Stuur liefst duidelijke foto’s mee van de bomen.

Gepubliceerd op  di 12 okt 2021