Gemeente Gemeente Erpe-Mere

UPDATE: Groene begraafplaatsen in Erpe en Burst

Stel je voor: je wandelt naar de rustplek van je naaste en doet in alle sereniteit een ommetje op de begraafplaats. Links vliegen de vlinders en bijtjes in het rond. Aan de rechterkant kan je uitrusten op een natuurhouten bankje omringd door bloeiend groen.

Om onze grauwe begraafplaatsen een natuurlijke en groene toets geven schakelden we de sociale-economieorganisatie Pro Natura in.

Begraafplaatsen Burst en Erpe gaan groen

De groene begraafplaatsen in Bambrugge en Erondegem zijn een levend voorbeeld van hoe de gemeente haar klimaatdoelstellingen wil bereiken. Samen met Pro Natura bedenkt het lokaal bestuur nu ook plannen om die in Burst en Erpe in te groenen. Deze worden in de nabije toekomst omgevormd tot een groen begraafpark dat rust en sereniteit uitstraalt en tegelijkertijd nieuw leven ademt.

Door deze omvorming gaan we voor 100% ecologisch (en ook goedkoper) onderhoud, waarbij we niet langer schadelijke pesticiden moeten gebruiken. Bovendien biedt de natuurlijke inrichting mooiere, rustgevende uitzichten en bewandelbare paden, waarbij vlinders en bijtjes nooit ver zoek zijn.

Nog een stapje groener

In Erpe durven we nog een stapje groener te gaan. Achteraan – waar de schapen al eens durven grazen – willen we de ontmoetingsplaats naar een hoogtepunt brengen met een natuurbegraafplaats.

Pro Natura deed al heel wat kennis op wat betreft het beheer, inrichten en aanplanten van natuurbegraafplaatsen. Ze begeleiden nu ook onze gemeente in het maken van hun keuzes. De gemeente denkt na over graven met bio-afbreekbare urnen langs de paden en rond de bomen om een parksfeer te creëren. Hier komt eventueel plaats vrij voor andere activiteiten. Ook het idee om een ceremonieruimte in te richten heerst, een plek waar je in alle rust waardig afscheid kan nemen.

Welkom op de infomarkt

Door de huidige coronasituatie zien we ons genoodzaakt om de geplande infomarkt van 9 december even uit te stellen. We zoeken naar een nieuwe datum, want jullie feedback is belangrijk voor ons!

Heb je alvast vragen, ideeën of opmerkingen? Stuur ze naar milieu@erpe-mere.be, we beantwoorden ze dan. 

Gepubliceerd op  di 09 nov 2021