Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Ook een kale gevel? Fleur hem op met een geveltuintje!

Geveltuinen fleuren niet alleen je voorgevel op, maar ook de straat én de mensen. Bij elke geveltuin wordt verhard materiaal uitgebroken.  Zo infiltreert het regenwater in de bodem en stroomt het niet zinloos weg in de riolering.  Een goede zaak om het grondwaterpeil op peil te houden dus.

Geveltuinen helpen de natuur een handje. De planten in je geveltuin bieden schuilplaatsen voor insecten en vogels en vergroten de biodiversiteit.

Erpe-Mere en heel wat andere steden en gemeenten in de regio Zuid-Oost-Vlaanderen willen meer inzetten op gevelgroen en steunen de campagne #1000geveltuinen.be die werd uitgewerkt door SOLVA.

Wil je ook graag een geveltuintje?   Ontdek hier hoe je dit best aanpakt  in 5 eenvoudige stappen. Zo draagt je geveltuin bij aan een klimaatgezond Erpe-Mere.

  1. Voorwaarden checken
    Lees eerst even het reglement geveltuinen. Je kan het reglement in de bijlagen terugvinden.
    Je kan je geveltuin heel eenvoudig online aanvragen via het aanvraagformulier dat je in ons e-loket en hierboven kan terugvinden.

  2. Je plantenplan maken
    Dan kan je nu van start met het plantenplan.  Het is belangrijk dat je rekening houdt met de maximale afmetingen en de obstakelvrije loopweg zodat je geveltuin geen obstakel vormt voor andere weggebruikers en de hulpdiensten.

    Let op dat je planten kiest die toegelaten zijn.  Ook hier kan je best het reglement nog eens op nalezen.  Je kan kiezen voor lage beplanting, klimplanten of een combinatie van beide. Kies zorgvuldig je planten uit en hou daarbij in eerste plaats rekening met het aantal uren zonlicht die je planten zullen krijgen.

  3. Plantvak graven
    Zodra je weet welke klimplant jouw gevel zal opfleuren, begint het echte werk. Verwijder de stoeptegels en de fundering van wit zand. Hou hierbij wel rekening met de voorwaarden in het reglement.
    Onder het voetpad liggen vaak kabels en leidingen. Let dus zeker op dat je deze niet raakt. Liggen er toch kabels of leidingen, dan kan je nog steeds opteren voor lage beplanting.

  4. Vullen met aarde
    Leg eventueel eerst een laag karton in de put. Zo voorkom je dat zaden diep in de grond ontkiemen tot ongewenste planten. Sommige zaden overleven tientallen jaren lang!
    Vul de put met organisch verrijkte teelaarde, dan geef je de planten alles mee voor een goede start.

  5. En planten maar!
    Zo, je bent klaar met de voorbereiding. Tijd om te planten!  

    Geef meteen water, zodat de aarde tot tegen de wortels spoelt. Giet je kersverse geveltuin regelmatig, zeker in droge periodes. Wist je dat planten regenwater verkiezen boven leidingwater? Een regenton is dus een goede investering om ze gezond te houden.

    Als kers op de taart kan je er nog een bijenhotel of nestkastje aan je gevel hangen, zo maak je ook bijen en vogels blij.

Ben je tevreden van het resultaat? Overtuig je buren, vrienden en kennissen.  Neem een foto en post hem op Facebook, Instagram of Twitter met de hashtags #1000geveltuinen.be #klimaatgezondZOV. Zo help je mee om het doel van 1000extra geveltuinen in Zuid-Oost-Vlaanderen te bereiken.

En dan is het nu tijd om te genieten van jouw geveltuin. Bedankt voor je bijdrage aan een klimaatgezond Erpe-Mere!