Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Peter Van Camp over ‘Kinderen van Zeppos: de magische jeugdfeuilletons van de BRT’

Met de leukste fragmenten van toen, zelden geziene foto's, muziek en véél boeiende verhalen zoomt Peter Van Camp met zijn lezing Kinderen van Zeppos in op een van dé succesverhalen van de jonge BRT: de spannende jeugdfeuilletons die in de tijd van Nonkel Bob op woensdagnamiddag jong én oud maandenlang in de ban hielden. Hoe kwam Kapitein Zeppos aan zijn varende wagen? Hoe klonk de Vlaa...
Met de leukste fragmenten van toen, zelden geziene foto's, muziek en véél boeiende verhalen zoomt Peter Van Camp met zijn lezing Kinderen van Zeppos in op een van dé succesverhalen van de jonge BRT: de spannende jeugdfeuilletons die in de tijd van Nonkel Bob op woensdagnamiddag jong én oud maandenlang in de ban hielden.
Hoe kwam Kapitein Zeppos aan zijn varende wagen? Hoe klonk de Vlaamse James Bond in het Engels? Waarom krijgt Mike Verdrengh jaren na Keromar nog altijd complimenten over zijn benen? Wie zat er allemaal achter het masker van de Kat? Welke technische nieuwigheid bracht Johan & de Alverman? Aan wie heeft Johny Voners zijn eerste grote rol op tv te danken? Welke bekende actrice werd de eerste Vlaamse Scream Queen? Zat er echt incest in Het Zwaard van Ardoewaan? En waarom was zowat half Europa jaloers op de legendarische jeugdfeuilletons van de BRT?

Tussen 1955 en 1985 zouden heel wat generaties Vlamingen opgroeien met eigen helden zoals Kapitein Zeppos, Johan en de Alverman, Axel Nort en Fabian Van Fallada. Zo populair waren de reeksen dat de dag na de uitzending op de speelplaats scènes van Keromar, de Kat of Het Zwaard van Ardoewaan gewoon werden nagespeeld. Allemaal waren het originele verhalen die op de duur Vlaams erfgoed werden. Ook technisch waren de BRT-jeugdfeuilletons hun tijd flink vooruit. De makers waren echte tv-pioniers en legden met elk nieuwe reeks de lat hoger en hoger. Wat eigenlijk voor jongeren was bedoeld, groeide uit tot dé leerschool voor iedereen die in Vlaanderen fictieseries wou draaien.
De lezing is gebaseerd op het gelijknamige nostalgische boek waar meer dan 4000 stuks van zijn verkocht.

Wanneer

  • wo 27 november 2024
    van 20 tot 21.30 uur

Prijs

€ 7,00
Kansentarief met UiTPAS Dender - 1,5 euro

Waar

EMotia
Oudenaardsesteenweg 456, 9420 Erpe-Mere

Organisatie

Openbare Bibliotheek Erpe-Mere