Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Sofie Claerhout - Dader onbekend

Sofie Claerhout promoveerde als eerste in België tot doctor in de Forensische Genetica. Ze is gefascineerd door genetica, gek op genealogie en gedreven door een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ze onderzoekt het enige stukje DNA dat ze zelf niet heeft: het mannelijk Y-DNA. Waarom? Om een laatste redmiddel te bieden bij forensische cold cases. Door haar nationaal en internationaal bekroon...
Sofie Claerhout promoveerde als eerste in België tot doctor in de Forensische Genetica. Ze is gefascineerd door genetica, gek op genealogie en gedreven door een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ze onderzoekt het enige stukje DNA dat ze zelf niet heeft: het mannelijk Y-DNA. Waarom? Om een laatste redmiddel te bieden bij forensische cold cases.
Door haar nationaal en internationaal bekroonde onderzoek kan eindelijk een doorbraak komen bij heel wat tot op vandaag onopgeloste mysteries. Sofie Claerhout staat in nauw contact met minister van justitie om DNA-verwantschapsonderzoek te implementeren in onze Belgische wetgeving. Het principe, doel en kracht van crime scene onderzoek in Y-DNA goot ze onlangs in een toegankelijk boek. Voor 'Dader onbekend: het Y chromosoom als sleutel tot onopgeloste moordzaken' mocht ze ook de jaarprijs van wetenschapscommunicatie in ontvangst nemen.

Deze lezing kadert in 'Stemmen in Steenberg: 2023-2024'. Ontdek ook de andere lezingen: Karolien Olaerts/Karola's Kitchen over gezonde voeding (20/11), Lia van Bekhoven over Klein Brittannië (20/11) en Johan Op de Beeck over Napoleon (22/01).

Wanneer

  • ma 19 februari 2024
    van 20 tot 22 uur

Prijs

€ 7,00
Kansentarief met UiTPAS Dender - 1,5 euro

Waar

EMotia
Oudenaardsesteenweg 456, 9420 Erpe-Mere

Organisatie

Openbare Bibliotheek Erpe-Mere