Gemeente Gemeente Erpe-Mere

FANTASTICKE LOVE, songs van hoop en wanhoop van Shakespeare's tijdgenoten door ENSEMBLE ISABELLA olv MARIE VERSTRAETE

Dit programma gaat niet over liefde of over romantische sprookjes. Het gaat over hoe we omgaan met obsessies, met teleurstellingen of met verlies. In het Engeland van Elisabeth I, koningin van 1558 tot 1603, schijnen twee contrasterende houdingen te domineren. Bijzonder frequent zijn de pogingen om hevige emoties te verzachten door ze met een snufje humor te bezingen. Daartegenover staat...
Dit programma gaat niet over liefde of over romantische sprookjes. Het gaat over hoe we omgaan met obsessies, met teleurstellingen of met verlies. In het Engeland van Elisabeth I, koningin van 1558 tot 1603, schijnen twee contrasterende houdingen te domineren. Bijzonder frequent zijn de pogingen om hevige emoties te verzachten door ze met een snufje humor te bezingen. Daartegenover staat het modeverschijnsel van de melancholie, de weemoedige gemoedstoestand, die tegen het einde van de eeuw als ideaal hoog geprezen werd.
Niet alleen het koninklijke hof in London, maar ook de zich snel ontwikkelende economie en welvarende bevolking doen het muzikale leven in de stad sinds de vroege 16e eeuw toenemend bloeien. Hendrik VIII importeert gerenommeerde buitenlandse musici en de Anglicaanse kerkmuziek groeit aanzienlijk. Daarnaast overstelpen gedrukte songbooks tegen het einde van de eeuw de handel, ze waren in ieders huiskamer te vinden.
Unieke arrangementen van virtuoze klaviermuziek voor harp, gamba en blokfluit wisselen in dit programma af met een selectie van de fijnste liederen van componisten als de organist William Byrd, de uitgever Thomas Morley en de luitenist John Dowland. Deze muziek zal je zinnen prikkelen, je doen smachten, zuchten en glimlachen.

Ensemble Isabella is gepassioneerd door muziek uit de middeleeuwen en renaissance. Isabella, een naam voor ladies, heiligen en kunstenaars, met aloude roots en moderne flair, kenschetst de elegantie van dit jonge getalenteerde ensemble en bovendien ook de verbinding tussen muzikaal erfgoed en hun eigen hedendaagse esprit. Isabella presenteert deze bekoorlijke muziek met rijk gevarieerde combinaties van vocale en instrumentale kleuren (harpen, vedel, organetto en blokfluit, viola da gamba) en baseert haar uitvoeringspraktijk op minutieus onderzoek. Zorgvuldig ontworpen programma's openen een venster op een fascinerende middeleeuwse wereld en onthullen het verhaal en de culturele context achter de muziek.
Naargelang het programma vertolkt ensemble Isabella in een formatie van drie of vier musici. Isabella's roots liggen in de afdeling voor middeleeuwse muziek van de Hochschule für Musik in Trossingen, waar de groepsleden elkaar voor het eerst ontmoetten. Vandaag is het ensemble gevestigd in Bazel, Zwitserland. Isabella bundelt de sublieme creativiteit van uitvoerders uit drie continenten in het hart van Europa.

Jana Pieters zingt in dit concert in de plaats van Lisa Dunk, en Ellen Schaffraet vervangt Claire Piganiol.

Wanneer

  • za 11 december 2021
    van 20 tot 21.30 uur

Prijs

€ 15,00
leden DF - 12,00 euro

Waar

Sint Paulus' bekeringskerk Ottergem
Ottergemdorp 1, 9420 Erpe-Mere

Organisatie

Davidsfonds Mere