Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Erpe-Mere geeft tips voor een klimaatgezonde tuin

Dit project richt zich op de aanpassing van de tuin aan de klimaatverandering. Zo adviseert men meer groen te voorzien en groen dat wél is aangepast aan de klimaatverandering, om verharding te beperken en om hemelwateropvang en -hergebruik te realiseren.

Samen met 15 andere gemeenten is Erpe-Mere pionier om kennis op te bouwen. Momenteel wordt bij wijze van pilootproject voor 20 Erpemeerse tuinen gratis een gepersonaliseerd tuinadvies opgemaakt.

De tuincoach

De tuincoach geeft advies en tips op maat van jouw voortuin om deze op natuurlijke en duurzame manier (her) in te richten. Dit advies is voor jou volledig gratis en bestaat uit een plaatsbezoek van ongeveer 1,5 uur. De tuincoach overloopt samen met jou de kansen om meer leven in je voortuin te brengen, met meer plek voor inheems groen, water en nuttige insecten zoals bijen en vlinders.

Dit plaatsbezoek gaat door in openlucht en met respect voor de geldende coronamaatregelen. Na het plaatsbezoek ontvang je een geschreven advies met alternatieve mogelijkheden om je tuin in te richten, talrijke tips en  plantensuggesties. Deze tips en suggesties kan je ook zelf toepassen in je achtertuin of op je balkon. We zijn dus op zoek naar gezinnen die recent hun huis (ver)bouwden en nu met de tuin willen starten, of uitgekeken zijn op de buxussen en voor een echte klimaatbestendige tuin willen kiezen.

Heb je goesting om je tuin aan te pakken en extra ruimte te geven aan natuurlijk groen, water en leven?

Stuur dan uiterlijk 20 juni 2021 je naam, adres, telefoonnummer en e-mail samen met een duidelijke foto van je voorgevel en je motivatie om aan gevelgroen te doen naar duurzaam@erpe-mere.be. Bellen naar de Duurzaamheidsambtenaar mag ook op het nummer 053 60 34 41.

Het aantal gepersonaliseerde tuinadviezen is beperkt.  Enkel gemotiveerde kandidaturen worden in overweging genomen. Snel reageren is de boodschap!

Opgelet

Staat je woning tot tegen de rooilijn (straatkant), dan zal gevelgroen pas in aanmerking komen wanneer er minstens 1,5 meter vrije doorgang is op het voetpad. Als je kandidatuur weerhouden wordt, ontvang je van de provincie een vragenlijstje over je voortuin. Je zal ook enkele foto’s van de bestaande toestand van je tuintje moeten doorsturen, samen met een situatieschets met de afmetingen van je voortuin. De tuincoach kan zo zijn plaatsbezoek voorbereiden en reageren op jouw mogelijke vragen.

Intussen kan je al aan de slag met de gratis folder met 20 tips voor een klimaatgezonde tuin via de website: oost-vlaanderen.be/wonen-en-leven/natuur-en-milieu/ klimaatgezond-tuinadvies, het document in bijlage of duurzaam@erpe-mere.be.

Het project ‘klimaatgezonde tuin’ is een initiatief van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Gepubliceerd op  do 22 apr 2021