Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Erpe-Mere behaalt 10 mondiale uitdagingen

Eind 2020 werd de gemeente Erpe-Mere door Provincie Oost-Vlaanderen uitgedaagd om in te zetten op het mondiaal beleid. De Provincie Oost-Vlaanderen daagde onze gemeente niet 1 keer, maar 10 keer uit.

Onze gemeente engageerde zich om 10 mondiale uitdagingen in 1 jaar tijd te behalen. We haalden alles uit de kast en zetten onder andere deze acties op poten:

  • 11.11.11-directeur Els Hertoge gaf een lezing “Van liefdadig naar rechtvaardig” die werd afgesloten door een fairtrademarkt.
  • In EMotia kon je de film “The Great Green Wall” bekijken.
  • Yousra Benfquih gaf in cultuurhuis EMotia een lezing rond gelijkheidsdenken.
  • De bibliotheek breidde de spelotheek uit met spelletjes voor alle leeftijden rond wereldburgerschap.
  • In het infoblad hadden we een vaste mondiale rubriek. Zo kon je Ayude for a New Day, solidariteit voor Honduras en Steungroep De Colores El Salvador leren kennen.
  • Voor onze paaszoektocht kochten we Fairtrade chocolade aan.

Corona was helaas ook hier een spelbreker. Zo kon het Fairtrade ontbijt en de nieuwjaarsreceptie met korte keten en Fairtradeproducten helaas niet doorgaan.

Recent kregen we het heugelijke nieuws dat we onze 10 mondiale uitdagingen behaald hebben! Hierdoor krijgen we een korting van 1.000 euro op een traject in het omgevingscontract van de Provincie Oost-Vlaanderen. We kregen zelfs een speciale vermelding voor uitdaging 5: "Erpe-Mere voegt sinds januari 2021 een vaste mondiale rubriek toe aan het lokale infoblad waarin ze een 4de pijlerproject voorstellen die ondersteuning krijgt van de gemeente. Een 4de pijlerproject kan een project zijn van inwoners die zich vrijwillig inzetten voor mondiale solidariteit."

Gepubliceerd op  di 29 mrt 2022