Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Een eeuw pronkende wieken in Erpe-Mere, dat moet gevierd worden!

De Kruiskoutermolen, misschien wel dé bezienswaardigheid van onze gemeente, staat bijna 100 jaar te pronken in Erpe-Mere. Deze molen draaide al in 1384 zijn eerste toertje, voortgeblazen door Nieuwerkerkse wind.

Een eeuw pronkende wieken in Erpe-Mere, dat moet gevierd worden! Het startschot wordt gegeven met een fotowedstrijd. Tussen 1 juni 2022 en 15 maart 2023 kan elke inwoner van Erpe-Mere maximaal twee foto’s van de Kruiskoutermolen inzenden via het e-loket. Op deze pagina vind je meer uitleg en het reglement. De foto met de meeste likes op de gemeentelijke facebookpagina wint een ‘kadobon’ van Erpe-Mere van 50 euro.

In de dagen rond de Vlaamse Molendag op 30 april 2023 zwaaien de deuren van het ontmoetingscentrum van Mere open voor een tentoonstelling. Hiervoor wordt nog een oproep gelanceerd naar alle creatievelingen om hun kunstige kijk op de Kruiskoutermolen te geven. Deze werken vullen we aan met de mooiste foto’s uit de fotowedstrijd, infopanelen over de techniek en geschiedenis van de Kruiskoutermolen en enkele bijzondere molenobjecten van onze molenaars.

Wie aan vieren denkt, denkt toch eerst aan een feest! Niet? Tijdens het weekend van de Open Monumentendag, 8, 9 en 10 september 2023, wordt de Kruismolensite de perfecte locatie voor een uitbundig volksfeest. 

Als deze wieken konden spreken… moet molenaar Johan De Punt gedacht hebben. Met de steun van de Heemkundige Kring van Erpe-Mere zorgt de molenaar voor een publicatie met lezing over de Kruiskoutermolen. Hiermee wordt de verjaardag van onze eeuweling afgesloten.

Gepubliceerd op  di 07 jun 2022