Gemeente Gemeente Erpe-Mere

E-ID met vingerafdruk nu ook in Erpe-Mere

Sinds 7 september 2020 is onze gemeente als eerste (buiten het pilootproject) gestart met de uitreiking van de vernieuwde elektronische identiteitskaart met vingerafdrukken.

Het nieuwe model voldoet aan de strenge internationale regels die als doel hebben identiteitscontroles efficiënter te laten verlopen. De nieuwe kaart is dus een nog veiliger en universeler reisdocument.

Enkele belangrijke wijzigingen:

  • De nieuwe eID bevat vingerafdrukken. Dit nieuwe element wordt toegevoegd om de strijd tegen identiteitsfraude op te voeren. De vingerafdrukken staan enkel op de contactloze chip van de kaart (geen centrale databank) en zijn beveiligd. Enkel bevoegde instanties kunnen de contactloze chip uitlezen. De integratie van vingerafdrukken ligt in lijn met de Europese Verordening 2019/1157 van 20 juni 2019 die de lidstaten verplicht vingerafdrukken op te nemen op hun identiteitskaarten.
  • De foto staat aan de linkerkant in plaats van rechts.
  • Een geperforeerd beeld van de foto is terug te vinden op de achterkant van de kaart.
  • De contact chip staat op de achterkant van de kaart waardoor de kaart op een andere manier in de kaartlezer moet gestopt worden.
  • Als nationaliteit wordt niet langer “BELG” maar “BEL” vermeld, conform de ICAO-regels.
  • De kaart heeft een andere tint van kleuren.

Voor de rest blijft alles onveranderd, ook de prijs.

De 'oude' eID-kaarten die nog in omloop zijn, blijven geldig zoals voorzien. Als het einde van de geldigheidsperiode nadert, ontvang je een oproepingsbrief om ze te laten vervangen door het nieuwe model.

Gepubliceerd op  ma 07 sep 2020