Gemeente Gemeente Erpe-Mere

De Grote Lenteschoonmaak 2019 – Start Jaar van het Milieu: gratis zakje bloemenzaad

Dit jaar organiseerde het gemeentebestuur De Grote Lenteschoonmaak. Ongeveer 450 vrijwilligers (uit 17 verenigingen) legden tussen 16 en 31 maart zo’n 125 km af om ruim 1.7 ton aan zwerfvuil te ruimen uit het straatbeeld van Erpe-Mere.

Op 31 maart sloten we de Lenteschoonmaak af met een symbolische actie op en rond het domein Steenberg, waar alle vrijwilligers achteraf konden genieten van een verkwikkende tas warme soep.

Bedankt aan alle deelnemers die Erpe-Mere een beetje mooier gemaakt hebben!

Wil je ook graag je steentje bijdragen om Erpe-Mere proper te houden? Dat kan!

Plogging. Daarbij is het de bedoeling dat je tijdens je loop- of wandeltocht zwerfvuil verzamelt en dat na afloop aan een vuilnisbak op openbare plekken deponeert. De vuilbakken worden wekelijks leeggemaakt. Om initiatiefnemers te ondersteunen deelt de dienst Leefmilieu gratis handige ploggingzakjes uit. Samen lopen we de wereld schoon!

Meer info: Dienst Leefmilieu, Oudenaardsesteenweg 458 in Erpe-Mere; milieu@erpe-mere.be; 053 60 34 00

Jaar van het milieu: Zaai nu bloemen voor de bijen!

In Erpe-Mere doen we al heel wat voor de bijen. Wij hebben de ambitie om bijvriendelijk(st)e gemeente te worden. Dat gaat niet zonder jullie hulp!

Wil je dat bijen echt kunnen genieten van je tuin? Bied ze dan een volwaardig menu aan. Bijen hebben vooral een samenspel van bloeiende kruiden, struiken en bomen nodig. Een bloemenmengsel inzaaien is een lekker voorgerechtje of dessert voor bijen. Bomen, struiken en vaste planten vormen de hoofdschotel die hen voorziet van voldoende nectar en stuifmeel. Zo wordt een vierkante meter bloemen een paar kubieke meter planten mét bloemen. Kies voor bomen en heesters die goed zijn voor bijen, want die leveren jaren lang voedsel.

Om de bijenpopulaties in Erpe-Mere een duwtje in de rug te geven deelt de gemeente vanaf 1 april zakjes bloemenzaad uit. Elke inwoner kan één gratis zakje bloemenzaad afhalen ter waarde van 3 euro (zolang de voorraad strekt). Het gemeentebestuur ondersteunt daarmee niet alleen het bijenvolkje en de natuur, maar doet ook een duit in het zakje voor de crowdfundingscampagne voor speelnatuur van TUIN9420. Extra zakjes kan u aankopen bij de gemeente of bij de mensen van LAB9420, jeugdhuis Dido of bij imkerij De Kleine Steen.

Bezorg ons een foto van het resultaat!

Infoavond: De wondere wereld van de bijen.

In Erpe-Mere is 2019 het jaar van het Milieu en treedt Erpe-Mere toe tot het selecte groepje van bijvriendelijke gemeenten. Klaas Calcoen van imkerij De Kleine Steen in Erpe neemt je mee in de wondere wereld van de bijen, je krijgt een inkijk in het bijzondere imkersambacht en ontdekt hoe jij je kleine steentje kan bij-dragen.

Maandag 3 juni om 20.00 uur

Polyvalente Zaal Bibliotheek Erpe-Mere, Oudenaardsesteenweg 458 in Erpe-Mere

Hou onze Facebook- en webpagina in het oog: binnenkort kondigen we het verdere programma van ons ‘Jaar van het Milieu’ aan.

www.facebook.com/gemeente.erpemere, www.erpe-mere.be

Noteer alvast in je agenda:

  • - 26 mei om 15u: plukmoment in TUIN9420 & start crowdfundingscampagne
  • - 2 juni: workshop insectenhotel
  • - zomer 2019: pluknick in TUIN9420
  • - herfst 2019: plant een boom-dag in TUIN9420
Gepubliceerd op  ma 01 apr 2019