Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Burgers begaan met de impact van het verkeer op het milieu

Meer bomen langs de weg, meer laadpalen voor elektrische voertuigen en meer maatregelen om dierslachtoffers in het verkeer te voorkomen. Dat zijn drie van de wensen van 1238 burgers uit de regio Aalst voor het toekomstige regionale mobiliteitsplan.

Zo leert een succesvolle bevraging, die samen met de steden en gemeenten werd gevoerd.

Dilemma’s

De burgers willen heel duidelijk liever dat het vrachtverkeer een omweg doet rond de dorpskernen. Dat betekent dan wel meer kilometers en meer uitstoot, maar minder hinder in de woonomgeving. Over mogelijke ringwegen is men echter minder uitgesproken voorstander of tegenstander. Een ander dilemma waar de burgers een keuze maakten gaat over bomen langs de weg. Liever bomen, en daardoor een bredere weg die meer ruimte inneemt, dan geen bomen en een smallere weg die minder ruimte opeist.

De burgers vinden het een goed idee om smalle landbouwwegen in de toekomst enkel nog open te zetten voor landbouwverkeer, bewoners, leveranciers en fietsers, en dus geen doorgaand verkeer of sluipverkeer meer.

Opvallend waren de vrije suggesties die burgers deden in de vrije tekstbijdragen van de bevraging. Vooral hinder, natuur en groen zijn er de thema’s. Maar burgers associëren mobiliteit en autowegen ook met zwerfvuil, en ze vragen zich af waar auto’s terechtkomen nadat ze afgedankt zijn.

Actieplan

De vervoerregio Aalst, dat zijn de gemeenten en steden Aalst, Berlare, Denderleeuw, Dendermonde, Erpe-Mere, Haaltert, Hamme, Lebbeke, Lede, Ninove, Wichelen die samen met het departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse gemeenschap aan een regionaal mobiliteitsplan werken. Zo een plan gaat vergezeld van een Milieu Effecten Rapport of MER, en in dat kader bevroeg de vervoerregio haar burgers. Welke milieuaspecten koppelen zij aan verkeer en mobiliteit? De vervoerregio gaat nu met deze suggesties en opmerkingen aan de slag. Er komt een actieplan dat de mobiliteit in de regio tot 2030 zal vormgeven, en dat actieplan zal ook naar de milieuaspecten van mobiliteit kijken.

Hoe het regionaal mobiliteitsplan verder vorm krijgt kan je volgen via

https://www.vlaanderen.be/basisbereikbaarheid-en-de-mobiliteitsswitch/vervoerregios/vervoerregio-aalst

Gepubliceerd op  do 10 nov 2022