Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Burgerbudget

De gemeente Erpe-Mere heeft een ambitieus klimaatplan uitgewerkt. Het doel? De CO2-uitstoot terugdringen en de klimaatopwarming zoveel mogelijk tegengaan. We willen dit ambitieus plan graag samen met jou uitwerken. Daarom lanceerden we het burgerbudget klimaatprojecten. 

Heb jij een creatief klimaatidee? 

De editie 2020-2021 is ondertussen afgelopen. Misschien borrelt er bij jou of jouw vereniging ondertussen ook een klimaatidee? Noteer het, hou het bij en misschien kan je het indienen bij een volgende editie.

Meer info

Vragen? Dienst Leefmilieu, duurzaam@erpe-mere.be, 053 60 34 52. 

Bekijk ook

Deze projecten haalden het in 2020-2021

  • Buurttuin 9420

    Buurttuin9420 is een project dat al enkele jaren bestaat. Het woord buurttuin zegt het eigenlijk al: een tuin waarin mensen uit de buurt samen komen tuinieren in combinatie met een gezellige babbel. Door het grote succes willen we onze buurttuin graag uitbreiden met 2 extra percelen en een open pluktuin. In deze open pluktuin kan iedereen meegenieten van het tuinieren: onze open pluktuin is speciaal voor de bewoners van Erpe-Mere die willen planten, tuinieren en oogsten zonder een eigen perceel. Waar zitten die groene vingers?

  • 't Hofgeluk

    Op een lapje grond (gelegen Eetsvelde 17 in Aaigem) starten we vanaf lente 2021 een bio-ecologische samentuin, gecombineerd met een kunstproject en ideeënbank. Er komt een boomgaard, kruidentuin, proeftuin, verftuin en moestuin in de vorm van een labyrint. Een eetbaar paradijsje willen we ervan maken. Doel is ervaring en kennis delen omtrent ecologisch tuinieren en leven. We ontwerpen, zaaien, telen, oogsten en feesten samen. Gezelligheid en samen-zijn troef!

    Op regelmatige basis worden er workshops voorzien evenals begeleiding ter plaatse. De ideeënbank verzamelt bruikbare tips om op kleine schaal én in samenwerking met velen, iets ten voordele van het milieu te doen. 

    Benieuwd naar hun vooruitgang? Bekijk het hier.

  • Honegem als klimaatbuffer

    Het natuurgebied Honegem heeft te lijden van de aanslepende droge zomers door de klimaatverandering. Met de aanleg van stuwtjes in grachten en beekjes wil Natuurpunt het water beter ophouden. Door deze buffering wordt er bij piekdebieten tijdelijk water gestockeerd en vertraagd afgevoerd. Dat voorkomt schadelijke overstromingen stroomafwaarts. In de zomer zorgen we voor meer water in de turfput en de andere poelen die minder snel droog vallen. Daar genieten de vele watervogels en salamanders van samen met de passerende wandelaars.

    Benieuwd naar hun vooruitgang? Bekijk het hier.

Wil jij graag een handje toesteken? Wil je meer info of hoor je graag wat meer over hun plannen? Neem dan gerust contact met hen op.