Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Brand? Doe de deur dicht!

De 14-daagse van de brandveiligheid draaide dit jaar rond het thema 'Doe de deur dicht'. Gedurende twee weken kreeg brandveiligheid in de woning extra aandacht maar sensibilisering blijft uiteraard altijd nodig.

Bij een brand denken we in de eerste plaats aan vuur, maar de meeste slachtoffers van woningbranden vallen als gevolg van de giftige rook en niet door het vuur zelf. Rook die zich verspreidt doorheen een woning of appartement beperkt het zicht, desoriënteert de personen die er doorheen moeten en is ook giftig. De kans bestaat dat de aanwezige personen zich niet tijdig in veiligheid kunnen brengen. Omdat vooral nieuwe woningen dikwijls worden afgewerkt met materialen die bij brand giftige rook vrijgeven, is de tijd om veilig buiten te geraken vaak beperkt tot slechts 3 minuten. Door de deuren te sluiten kan de vluchtweg 10 minuten langer rookvrij blijven. Zelfs een gewone, niet-brandwerende binnendeur houdt al veel rook tegen. En in een kamer waarvan de deur gesloten is, kan de temperatuur tot 500 graden minder warm zijn.
Daarom is het belangrijk dat zo veel mogelijk binnendeuren gesloten worden voordat de rook zich verspreidt, dat wil zeggen 's avonds voor het slapengaan. Daarnaast moeten ook zoveel mogelijk deuren gesloten worden als het toch brandt.


Om de twee jaar onderzoekt de AD Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken in samenwerking met ANPI hoe het staat met de brandpreventie in woningen. De resultaten van dat onderzoek worden telkens vergeleken met die van de vorige jaren. Eén van de opvallendste resultaten was dat slechts 3 % van de Belgen eraan denkt om de (binnen)deuren te sluiten als de rookmelder ('s nachts) afgaat.

Gepubliceerd op  di 17 dec 2019