Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Bibliotheek Erpe-Mere belt haar oudere leden op

De bib heeft de voorbije weken niet stil gezeten. Naast het klaarmaken van honderden boekenpakketten, hebben ze ook onze grote bel-actie gelanceerd. Bibliotheekmedewerkers hebben alle leden die ouder dan 75 zijn, opgebeld.

‘Wat zou je graag eens lezen?’ Met die vraag starten de medewerkers van de Bibliotheek van Erpe-Mere dezer dagen de meeste telefoongesprekken.

Het bibliotheekteam kreeg inspiratie door een actie van de openbare bibliotheek van Utrecht. Tijdens de coronacrisis worden alle 67-plussers uit het ledenbestand van de Utrechtse bibliotheek telefonisch gecontacteerd. De bibliotheekmedewerker vraagt hen wat ze graag willen lezen en die boeken worden vervolgens aan huis geleverd.

‘Wat in Utrecht kan, kan in Erpe-Mere ook!’, dacht het bibliotheekteam. Sinds deze week bellen de bibliotheekmedewerkers alle bibliotheekleden die ouder zijn dan 75 op. Op hun openingsvraag – ‘Wat zou u graag eens lezen?’ – krijgen de medewerkers bijzonder verschillende en vaak ook ontroerende antwoorden.

Sommigen bezoekers melden trots dat ze al gebruikmaakten van de bib-aan-huisdienst die de bibliotheek tijdens deze crisis aanbiedt. Anderen vertellen enthousiast dat de tuin er eerst piekfijn moet bij liggen alvorens ze een boek kunnen lezen, met zicht op die perfecte tuin. Enkelen willen eerst hun ‘thuisbibliotheek’ verslinden. Maar velen antwoorden met een seconde stilte. Zo blij verrast zijn ze. Dan hoort de medewerker hen breeduit glimlachen en vervolgens klinkt het stralend: ‘Duizend keer bedankt voor dit telefoontje!’. Na de eerste ‘telefoonronde’ werden al een reeks boekenpakketjes klaargemaakt en verstuurd.

Bibliothecaris Els Stalpaert is geraakt door de enthousiaste reacties: ‘Niet elke senior zit op sociale media en is van alles op de hoogte. Daarom vonden we dit een waardevol initiatief. Tegelijk is het een manier om eventuele noden te detecteren. Dat we al tijdens de eerste telefoonronde zo veel positieve reacties oogsten, bezorgt me puur kippenvel.’

Gepubliceerd op  ma 04 mei 2020