Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een bedreiging voor mens en dier. Deze wespachtige is een vijand van de landbouw en de bijen. Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot en vooral zwart van kleur. De kop heeft opvallend oranje plekken en op het achterlijf een oranje band. De poten zijn half zwart/half geel van kleur. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden.

Ze is niet te verwarren met de Europese hoornaar: deze is groter, vooral roodbruin van kleur en heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig in de roodbruine kleur. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden!

Het nest van de Aziatische hoornaars heeft meestal een ellipsvorm, een lichtbruine kleur en groeit op enkele weken tijd uit van de grootte van een pingpongbal, tot het formaat van een volleybal. In het voorjaar maken ze een voorlopig nest op een beschutte plek zoals een tuinhuis of stal. In de zomer verkassen ze naar een nabij gelegen boomtop.

Indien je denkt een Aziatische hoornaar of een nest gespot te hebben, probeer dan een foto te maken en meldt deze op www.vespawatch.be. Dit is een website van het Vlaams Bijeninstituut. Binnen de 24 uur krijg je van hen een reactie. Indien het effectief hierover gaat, zullen zij verdere actie ondernemen met professionele verdelgers.

Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd ruim afstand van het nest. Als het nest in een tuinhuis of dergelijke hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden!

Hoe aanvragen

Maak een foto en laad deze op via de website www.vespawatch.be.