Gemeente Gemeente Erpe-Mere

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een bedreiging voor mens en dier. Deze wespachtige is een vijand van de landbouw en de bijen. Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot en vooral zwart van kleur. De kop heeft opvallend oranje plekken en op het achterlijf een oranje band. De poten zijn half zwart/half geel van kleur. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden.

Ze is niet te verwarren met de Europese hoornaar: deze is groter, vooral roodbruin van kleur en heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig in de roodbruine kleur. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden!

Het nest van de Aziatische hoornaars heeft meestal een ellipsvorm, een lichtbruine kleur en groeit op enkele weken tijd uit van de grootte van een pingpongbal, tot het formaat van een volleybal. In het voorjaar maken ze een voorlopig nest op een beschutte plek zoals een tuinhuis of stal. In de zomer verkassen ze naar een nabij gelegen boomtop.

Nest gespot? Meld het!

Voor 1 juni 2024

Vanaf 1 juni 2024

Tip: Zend een foto in waarop de wesp ook goed zichtbaar is. Verschillende soorten wespen bouwen eenzelfde type nest dit moment van het jaar. Een duidelijke foto van de wesp helpt om de soort te bepalen.
  • Stap 2: Een vrijwilliger van Vespa-Watch controleert je melding en kijkt of het om Aziatische hoornaar gaat.
  • Stap 3: Je ontvangt een bericht van Vespa-Watch over je melding
  • Stap 4: Ging je melding over Aziatische hoornaar? 
    • Ja: dan maken we een afspraak voor de bestrijding.
    •  Nee: dan verwijzen we je door naar een ander contactpunt dat je verder kan helpen.
  • Stap 5: We komen langs om het nest te bestrijden. In bepaalde gevallen is bestrijding niet altijd mogelijk omdat bijvoorbeeld het nest te hoog hangt.
In gevaarlijke, levensbedreigende situaties neem je best contact op met de brandweer (bel 112).

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3 centimeter groot. Het insect is overwegend zwart van kleur met een geel-oranje band op het achterlijf. De uiteinden van de poten zijn opvallend geel.

Helaas verwarren veel mensen de Europese hoornaar met de Aziatische hoornaar. De Europese hoornaar ziet er gevaarlijk uit, maar is zachtaardig en enorm nuttig.

De website Vespa-Watch of de app ObsIdentify helpen je om individuele Aziatische hoornaars te herkennen en onderscheiden van andere wespen.

Waarnemingen van individuele Aziatische hoornaars kan je doorgeven via Vespa-Watch. Zo help je mee om de populatie in kaart te brengen en nesten op te sporen.

Hoe aanvragen

Maak een foto en laad deze op via de website www.vespawatch.be.