Gemeente Gemeente Erpe-Mere

AED-toestel aan Burst station gestolen

Een AED moet goed zichtbaar en makkelijk bereikbaar zijn. Dat heeft jammer genoeg ook een nadeel. Enkele weken geleden werd het AED-toestel t.h.v. Burst station ontvreemd.

“Bij een hartstilstand telt elke seconde”. Dat is één van de belangrijkste boodschappen tijdens opleidingen over reanimeren.  De voorbije jaren is er heel wat werk verzet en is er veel geïnvesteerd om van Erpe-Mere een hartveilige gemeente te maken. Zo werden er maar liefst zo’n 30 openbare AED-toestellen geplaatst op het grondgebied, dewelke ondertussen al enkele levens redden. Er werd gekozen voor goed zichtbare locaties én AED’s die voor het grijpen worden aangeboden.
Deze keuze heeft dus ook nadelen. Hoewel diefstal van Automatische Externe Defibrillators (AED’s) maar zelden voorkomt, werd midden april het toestel aan het station van Burst toch ontvreemd. Het gemeentebestuur betreurt deze diefstal. We spreken hier namelijk niet zomaar over diefstal, maar wel over een diefstal die de dood tot gevolg kan hebben. Deze toestellen zijn levensreddende apparaten, die bovendien een registratienummer hebben. Eigenlijk kan je dus zeer weinig aanvangen met een gestolen AED. We kunnen alleen maar hopen dat de dader alsnog tot schuldinzicht komt en het toestel terug plaatst.

De toestellen extra beveiligen is geen goed idee. Het is net een bewuste keuze om de toestellen grijpensklaar aan te bieden aan de mensen. Mensen zijn bij een reanimatie vaak in paniek: zelfs simpele handelingen kunnen dan ingewikkeld worden. Iedere minuut die je langer bezig bent om een AED te kunnen gebruiken, is er één te veel.

Gepubliceerd op  wo 27 apr 2022