Gemeente Gemeente Erpe-Mere

BE-Alert waarschuwingssysteem bij noodsituaties

Bij een noodsituatie in uw buurt, wil de overheid u graag tijdig verwittigen en de nodige aanbevelingen te geven (bv. ramen en deuren sluiten bij een brand, evacuatie bij een ramp). Naast klassieke media (radio en TV), sirenes en luidsprekers van de politie kan de overheid nu ook burgers rechtstreeks waarschuwen dankzij BE-Alert.

Wie zich op BE-Alert.be registreert, kan bij een noodsituatie in de onmiddellijke omgeving snel op de hoogte worden gebracht met een uniforme en duidelijke boodschap van een officiële bron. De boodschappen worden verstuurd via sms, e-mail of een gesproken bericht op de vaste telefoonlijn.

Voorwaarden

Iedere inwoner kan zich inschrijven op de website van BE-Alert. Momenteel zijn bijna alle Vlaamse steden en gemeenten al in het systeem gestapt, maar inwoners van de overige gemeenten kunnen nu al berichten krijgen van de federale overheid of van de provincie (bv. bij afkondiging van een provinciaal rampenplan).

Hoe aanvragen

Registratie op BE-Alert.be

Schrijf u in op de website van BE-Alert en vul de gevraagde gegevens in:

 • U moet een e-mailadres invullen waarop u een mail krijgt om de registratie te bevestigen.
 • U maakt ook een persoonlijk wachtwoord aan.
 • Na het invullen van uw adres moet u nakijken of de locatie van uw woning correct op de kaart wordt weergegeven.

U krijgt een mail van BE-Alert:

 • Klik op de link om de inschrijving te bevestigen.
 • U komt op uw profiel op de website van BE-Alert terecht. Vervolgens moet u uw registratie nog afronden:
  • U geeft uw taalkeuze aan.
  • U vermeldt of u doof of slechthorend bent.
  • U geeft eventuele andere contactgegevens mee (telefoon, e-mail). U kunt ook een tweede verblijfadres vermelden, zodat u ook op die locatie op de hoogte wordt gehouden.

Hebt u geen toegang tot internet? Neem dan contact op met uw gemeente voor registratie.

Melding van noodsituatie

Bij een noodsituatie (brand, milieuramp, natuurramp) kan het Crisiscentrum van de federale overheid, de gouverneur van uw provincie of uw burgemeester beslissen om een boodschap via BE-Alert te versturen naar alle inwoners die rechtstreeks betrokken zijn bij de noodsituatie. U ontvangt het bericht, ook al bent u niet thuis. Volg de aanbevelingen in het bericht.

Op de website crisiscentrum.be van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken vindt u meer info over wat u kunt doen voor, tijdens of na verschillende noodsituaties. Op de website mijnnoodplan.be kunt u zelf een noodplan op maat maken dat u helpt om snel te reageren als er iets ernstigs gebeurt.

Ik heb geen smartphone. Kan ik me ook inschrijven?

BE-Alert kan een bericht versturen via verschillende kanalen. Je kan verwittigd worden via sms, e-mail of via een gesproken bericht op een vaste telefoonlijn. Je hoeft dus geen smartphone te hebben.

Prijs

Kost

Inschrijven is gratis. Ook de berichten die naar u worden gestuurd zijn gratis.

Meer info

Wat moet ik doen als ik een berichtje van BE-Alert ontvang?

Je volgt de aanbevelingen uit het bericht op. Bij een brand zal je bijvoorbeeld gevraagd worden om naar binnen te gaan en ramen en deuren te sluiten. Doe dit zo snel mogelijk.